Legkorábban 2011-től léphet hatályba az új polgári törvénykönyv

Baka András, a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke szerint az új polgári törvénykönyv (Ptk.) hatálybalépésének legkorábbi dátuma 2011. január elseje lehet.

MTI/AP

Az LB és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke pénteken egy szombathelyi igazságügyi fórumon elképzelhetetlennek nevezte, hogy a Ptk. rendelkezései jövő májustól hatályba léphessenek.
    
A fórumon, amelyen a főbíró a legfőbb ügyésszel és az ügyvédi kamara elnökével együtt vett részt, Baka András hangsúlyozta: a törvénytervezetet szerinte még legalább fél évig, háromnegyed évig csiszolgatni kellene, a szakma által javasolt kiigazításokat be kellene építeni ahhoz, hogy hosszú távon is jól működő magánjogi kódex szülessen.
   
Kovács Tamás legfőbb ügyész szerint a lakosság sem ismerhette meg eléggé az Ptk. módosításait, és noha az ügyészség észrevételeinek nagy részét beépítették a törvénybe, maga is a bevezetés elhalasztását tartaná jónak.
   
Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke szerint a legnagyobb terhet az ügyvédségre rója az új törvényi szabályozás túl gyors bevezetése, szavai szerint az ügyvédeknek már a törvény kinyomtatásának másnapján tanácsot kellene tudni adniuk az ügyfeleknek arról, hogy egy szerződés megkötésekor melyik számukra az előnyösebb, kössenek meg egy szerződést még a régi törvény hatálya alatt, vagy várják meg az új törvény hatályba léptetését.
   
Az igazságügyi fórumon, amelyet a Magyar Jogászegylet Vas megyei szervezetének kezdeményezésére rendeztek a XVI. Vasi Jogásznap keretében, a régió bírái, ügyészei, ügyvédei és jogászai vettek részt, több mint száznyolcvanan.
   
Baka András elmondta: nem ért egyet azzal a kezdeményezéssel, amely arra irányul, hogy az Országgyűlés törvényben határozza meg a bírák által követendő etikai szabályokat, szavai szerint ez nem az Országgyűlés, hanem a bírói kar feladata.
   
Kovács Tamás egy kérdés kapcsán kifejtette: az úgynevezett társasházi törvény, amely január elsejétől lép életbe, az ügyészségi felügyelet előírásával újabb súlyos terhet ró az ügyészi szervezetre, ezért ismételten a törvény bevezetési határidejének elhalasztását fogja kérni. Szavai szerint ahhoz, hogy a feladatokat el lehessen látni, 52  új ügyészi álláshely kialakítására lesz szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!