Az erős szél "megdolgozta" a megyét: áramkimaradás, kidőlt fa, tűz (képgalériával)

Zalaegerszeg - Megyeszerte számos problémát okozott kedden a viharos erejű szél, így a dél-zalai tűzoltók sem unatkoztak: délután négy óráig hétszer kellett vonulniuk.

zaol.hu

A kanizsai tűzoltókat  - mint a szolgálat-parancsnok Novinszki Viktor hadnagytól megtudtuk - kedd reggel elsőként Nagybakónakra riasztották, ahol egy lakóépületre döntött fákat a vihar. Ezzel szinte egyidőben gyulladt ki Zalaszentbalázson egy melléképület, így oda tíz másik kollégájuk érkezett, hogy megfékezze a lakóházat is fenyegető lángokat.


Nagybakónakon  egy fa dőlt egy lakóház melléképületére. A mentési munkálatokat a nagykanizsai tűzoltók végezték - ZH fotó: Szakony Attila
A FOTÓRA KATTINTVA TEKINTSE MEG KÉPGALÉRIÁNKAT!


Alig valamivel kilenc óra előtt már Fityeházon munkálkodtak a lánglovagok, ahova azért hívták őket, mert egy lakópület kéménye sérült meg a szélviharban. Délben aztán ismét Zalaszentbalázsra vonultak, mert a templom és a parkoló között, az út feletti villanyvezetékre röpített faágat kellett eltávolítani a szigetelt vezetékről.

A későbbiekben Nagykanizsát sem kímélte a viharos erejű szél: s mivel a Magyar utcában a villanyvezetékre szakadt a letörött fa, ott biztosították a helyszínt a tűzoltók mindaddig, míg az E.on szakemberei megoldották a helyzetet. Utóbbiak ugyanis úgy tudtak hozzáférni az elektromos vezetékhez, hogy az áramütés minimális kockázata nélkül levehették az ominóus faágat. Később a Gárdonyi utcában lakóépületre dőlt egy fa, akárcsak Felsőfakospusztán, ahol a tűzoltók egy létraszer segítségével darabolták le a fát.


Tűz Zalaszentbalázson: egy melléképület gyulladt ki - ZH fotó: Szakony Attila

Novinszki hadnagy elmondta még: a nagykanizsai tűzoltóságon huszonketten voltak kedden szolgálatban, s ezzel a létszámmal is megoldottak minden mentési feladatot. S ha még nagyobb lett volna a viharkár, természetesen a szabadnapos kollégákat is behívták volna.

A viharos szél reggeltől ellátta feladattal a zalaegerszegi tűzoltókat is, ám számos esetük közt személyi sérüléses szerencsére nem akadt. Az ügyeleten megtudtuk: a vonulások után nagyobb részt útra zuhant és a forgalmat akadályozó kidőlt fákat és letört ágakat kellett eltakarítaniuk; de egy zalaegerszegi parkolóban autó is maradt az ág alatt. A városban egy alkalommal garázs tetejét szakította be egy testesebb faág, míg az egyik vizslaparki tízemeletes tetejét maga a szél bontotta meg. A tűzoltók pedig természetesen megbirkóztak valamennyi problémával.

A még hétfő késő este feltámadt szél egyébként meglehetősen gyorsan eredményes tudott lenni: információink szerint az első áramszünetek kedden, hajnali egy óra táján kezdődtek. Az áramszolgáltató szerelői és a tűzoltók pedig sok helyütt még kedden este is dolgoztak a hibák és a károk felszámolásán.

A viharos széllel az áramszolgáltatónak is meggyűlt a baja kedden: az E.on délutáni tájékoztatása serint Zalában 19 helyen kellett beavatkozniuk a szerelőknek, s az üzemzavarok 11 ezer fogyasztási helyet érintettek. A szerkesztőségünkbe befutott jelzések szerint az embereket az bosszantotta főleg, hogy sokan fel sem tudták hívni a szolgáltató túlterhelt vonalait  így pedig a hibákat nem tudták bejelenteni, s felvilágosítást sem kaphattak azok várható elhárításáról.

Információ: ZH - Kelemen Valéria, Varga AndorDélelőtt
Varga Ivett,
az E.ON Hungária Zrt. regionális kommunikációs referense az MTI-nek kedden elmondta: a leszakadó ágak és a viharos szél miatt számos helyen üzemzavar keletkezett, ezek elhárításán folyamatosan dolgoznak a szakembereik Zala és Somogy megyében is. Zalában 2600, Somogyban pedig 2400 fogyasztó érintett az üzemzavarok miatt, például Bucsuszentlászló, Hahót, Berzence, Háromfa térségében.
Éjfél óta folyamatosan vonulnak a tűzoltók Zala megyében, ahol a reggeli órákig már több mint 30 bejelentés érkezett a viharos szélben kidőlt fák miatt - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
Az ügyeletes közlése szerint Zalaegerszeg és Nagykanizsa térségéből jelezték legtöbben, hogy forgalmi akadályokat képeznek a nagy méretű leszakadt ágak és kidőlt fák, amelyek néhány helyen utakat is eltorlaszoltak.Ezek is érdekelhetik