Új influenza: Szórólapok segítik a tájékoztatást a zalai iskolákban is

ZH - A megye iskoláiba is megérkeztek, illetve a napokban megérkeznek az új influenzáról szóló tájékoztatók, szórólapok, melyek a megelőzéssel vagy a betegséggel kapcsolatos tennivalókat taglalják.

Mórocz Zsolt

Ismeretes, hétfőre tanításmentes munkanapot rendeltek el abban a csepeli iskolában, ahol több mint százan betegedtek meg: néhányuknál már kimutatták az új influenzavírust.

Gyanús eseteket észleltek az ELTE jogi karának gólyatáborában is.

 Az Egészségügyi, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint az ÁNTSZ már a tanévkezdésre megtette a szükséges lépéseket, felkészülési terv összeállítására kérték az intézményvezetőket.

Az új influenzáról szóló szóróanyagokat is elküldték az iskolákba, melyek segítségével arra hívják fel a figyelmet, mit tegyen az ember az A(H1N1) típusú influenza elkerülése érdekében, mit, ha már megbetegedett, mit a járványos időszakban, mondta dr. Menyhárt Ildikó, az ÁNTSZ regionális intézetének egerszegi kirendeltség-vezetője.

A szakember kérdésünkre hozzátette, Zalában eddig egy új influenzás esetről érkezett hozzájuk információ, őt azonnal a szombathelyi kórházba szállították. A diákoknak, pedagógusoknak szánt tájékoztatók az iskolai védőnőknél, pedagógusoknál, a hirdetőtáblákon is ott vannak.

Az ismertetők az egerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézménybe is eljutottak, bár a 3. b osztály tanulói korábban is hallottak az új vírusról.

- Sokan elkapták már. Azért, hogy ne kapjuk el, gyakran kell kezet mosni, zsebkendőbe kell tüsszentenünk junk más orrához - sorolt néhány lényeges tudnivalót Balogh Boglárka és padtársa, Varga Tünde. A tanító néni, Horváth Károlyné elárulta, eleve ügyelnek a higiéniára, magától értetődő az étkezés előtti alapos kézmosás is, de az új influenza kapcsán még inkább felhívják a figyelmet a szükséges óvintézkedésekre.


Az Ady-iskola kisdiákjai is jól tudják, hogy kézmosás nélkül bizony nem láthatnak neki falatozni 
Fotó: Katona Tibor

 Az iskola igazgatója, Czigány László beszámolt róla, hogy a szülői értekezleteken a felnőtteket ugyancsak tájékoztatják, mit tehetnek a fertőzés elkerülése érdekében.

A levelek és tájékoztatók a Kölcsey Ferenc Gimnáziumba ugyancsak megérkeztek  és fontos, hogy ne nyúl derült ki az igazgató, Szűcs Gergely szavaiból. A kilincsek, a számítógép billentyűzetének tisztaságára természetesen fokozottabban ügyelnek, a kézmosás biztosítása adott, a diákokon keresztül tájékoztatják a szülőket is, anélkül, hogy bármiféle pánikot, feszültséget keltenének.   



A betegség megelőzését szolgálja a gyakori kézmosás meleg vízzel és szappannal, ha mód van rá, használjunk kézfertőtlenítőt. Fontos a gyakori szellőztetés, a környezet tisztán tartása, és tüsszentéskor, köhögéskor papír zsebkendő használata. Ha már beütött a baj, és a láz, köhögés, torokfájás, orrdugulás, orrfolyás, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság, hidegrázás, hányinger, hányás közül többet is tapasztal az ember magán vagy családtagján, mindenképpen forduljon orvoshoz.  



Információ a fertőzésről ide kattintva is olvasható!


Sertésinfluenza - olvassa el ide kattintva az eddigi híreket! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!