Remekbe szabott idomok

Nagykanizsa - Növekvő igény mutatkozik az esztétikai sebészet iránt. A hölgyek körében továbbra is a mellplasztika dívik, míg az urakat (többek közt) a lógó has zavarja.

zaol.hu

A plasztikai sebészet az ókor szülötte, kezdetleges beavatkozásokat már az ősi Egyiptomban és Indiában is végeztek - tudtuk meg Dr. Kolonics Gyulától, a Kanizsai Dorottya Kórház plasztikai sebészétől.

Nagy mértékben azonban csak az első világháborúban kezdték el alkalmazni a helyreállító eljárásokat, napjainkra pedig a szépészeti beavatkozások kerültek előtérbe.

- Már az ókori Indiában előszeretettel használták fel a homlok bőrét pótlásra azon bűnözők esetében, akiknél a büntetés az orr megcsonkítása volt - mondta a szakember. - A legújabb korban az első világháború, a csatamezőn szerzett sérülések hozták magukkal a műtéti eljárások fejlődését. Ma pedig már arányait tekintve az esztétikai jellegű beavatkozások száma meghaladja a helyreállítókét - nyilván, mindenki igyekszik megfelelni a kor elvárásainak. Megjegyzem, egy orvos számára a helyreállító beavatkozások jelentik az igazi kihívást. Gyakran találkozunk az arcon, vagy más feltűnő helyen képződött bőrdaganattal, amelyekkel kapcsolatban érthető elvárás, hogy igényesen, szépen pótoljuk a helyüket. És természetesen, rendszeresen dolgozunk együtt baleseti sebészekkel is, amikor különböző sérülések, nyílt csonttörések kapcsán keletkező szövethiányokat kell pótolnunk. Egyébként az általános sebészeti osztályon helyreállító és esztétikai jellegű plasztikai beavatkozásokat is végzünk, hiszen ehhez rendelkezésre állnak mind a személyi, mind az infrastrukturális feltételek, így például a korszerű műtő és aneszteziológia is.

Dr. Kolonics Gyula a bőrátültetések kapcsán elmondta, azok kétfélék lehetnek. Előfordul, hogy csak néhány tizedmilliméteres vastagságú bőrfelületet metszenek ki, ami gyakorlatilag bárhova beültethető. A bőrvétel helyén egyszerű hétköznapi horzsolásnak megfelelő seb keletkezik, ami a legtöbb esetben nyom nélkül, 1-2 hét alatt meg is gyógyul. Az úgynevezett teljesvastag bőrátültetés során a bőrt teljes mélységében távolítják el az adó területről, s ültetik be a fogadó helyre - ezzel a módszerrel tetszetősebb eredmény érhető el.

- Az esztétikai jellegű műtéti eljárások közül a leggyakoribbak a mellplasztikák, de gyakran jönnek a hölgyek terhesség, vagy fogyókúra után is, s kérik a megereszkedett, lógó hasi bőrfelület korrekcióját - mondta a doktor. - Tőlünk Nyugatra egyébként inkább az arcplasztika és a zsírleszívás dominál. A szilikon-beültetések kapcsán azonban fontos eloszlatni egy tévhitet: hacsak valami baleset nem történik, a mai, nagyon modern implantátumok akár élethosszig is bent maradhatnak, nem véletlen, hogy a gyártók 20-25 év garanciát vállalnak rájuk. S a műtéti eljárások mellett még meg kell említeni az arcbőr felületi elváltozásainak korrigálását is, amikor lézer, vagy kémiai anyag segítségével eltávolítjuk a felső hámréteget, így serkentve új felület képzésére a bőrt.

Kolonics doktor arról is beszélt: óriási fejlődésen ment keresztül az utóbbi időben a nem műtéti eljárások eszköztára . Főleg az arcon lévő ráncok kezelésére kell gondolni - elterjedt a botox, amely az izommozgásból fakadó ráncok eltüntetésére alkalmas azzal, hogy az érintett izmokat bénítja. Persze, meg kell találni a helyes egyensúlyt, hogy az arc ne váljék túlságosan művivé. Rendelkezésre állnak különböző töltőanyagok is, mint például a hyaluronsav, amely amúgy jelen van a kötőszövetekben, a bőr rugalmasságáért felel, ám az idő múlásával csökken a mennyisége. S újabban hazánkban is terjed a szilikon-implantátumok ajkakba történő beültetése.

- A páciensek többsége hölgy, de egyre több a férfi, úgy látom, nekik is mind fontosabb, hogy megfeleljenek az elvárásoknak - válaszolt kérdésünkre a szakember. - Az urak általában fül-, arc- és szemhéj plasztikával keresnek meg, de előfordul hasplasztika, zsírleszívás, ránctöltés, vagy az elnőiesedett mellek korrekciója is.

A helyreállító beavatkozásokat az OEP finanszírozza. Az esztétikai plasztikai műtétek átlagos tarifája a százezres nagyságrendben mozog, amúgy a határ a csillagos ég.

Égési sérülések esetében, amennyiben nincs a páciensnek átültetésre alkalmas bőrfelülete, átmeneti fedésre használják a disznóbőrt is. Természetesen speciális eljárásokkal előkészített, az eredetire szinte nem is hasonlító bőrre kell gondolni, amely arra az időre jó, amíg stabilizálódik a beteg állapota.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!