Kft. lesz a 14 ezer 500 embert foglalkoztató GE Hungary Zrt.-ből - A dolgozók sorsáról nem esik szó

Budapest - A GE Hungary Zrt. korlátolt felelősségű társasággá alakul vállalati struktúrájának ésszerűsítése, valamint működési és döntéshozatali folyamatainak gyorsabbá tétele érdekében - közölte a társaság pénteken.

zaol.hu

Zrt.-ből Kft.


Az újonnan létrejövő GE Hungary Kft.-t a Fővárosi Bíróság, mint Cégbíróság 2009. szeptember 27-i hatállyal bejegyezte. A GE Hungary Kft. a GE Hungary Zrt. egyetemleges jogutódja. Az átalakulás során a társaság tevékenységi köre a sajtóközlemény szerint nem változik. 


Munkahelyüket féltik


A GE átalakulásáról nyár közepén érkeztek az első hírek, s felmerült a kétség, hogy ezzel párhuzamosan drasztikus mértékű létszám- és a termeléscsökkentés következik. 

Kalocsai Kinga
, a General Electric (GE) magyarországi fényforrás üzletágának kommunikációs igazgatója akkor úgy reagált erre, hogy nincs szó a termelés visszafogásáról, de nyilván a megrendeléseknek megfelelően készülnek a termékeik miután szeptemberben megszűnik a 80 wattosnál nagyobb teljesítményű izzólámpák árusítása, majd fokozatosan valamennyi hagyományos típust kivonják a forgalomból. 

A GE Consumer & Industrial vezetői és a cég hazai szakszervezetei augusztusban kezdtek tárgyalni a magyarországi fényforrásgyártás jövőjéről, s a munkahelyek megtartásáról.  A fővárosi megbeszélést követően kiadott sajtóközleményben az állt, hogy a vezetés és a szakszervezetek képviselői megállapodtak abban, hogy az üzletmenettel kapcsolatos adatokat a tárgyalások során bizalmasan kezelik, a vezetőség biztosította a szakszervezeteket, hogy tiszteletben tartják a Munka Törvénykönyve tájékoztatásra vonatkozó rendelkezéseit. 


14.500 dolgozó a GE-nél


A GE Hungary Zrt. és leányvállalatai keretében a GE négy fő üzletágából a GE Technology Infrastructure és az GE Energy Infrastructure három városban négy gyárat (Aviation, Energy, Healthcare és Water&Process Technologies), valamint egy regionális üzleti központot és két kutatás-fejlesztést végző részleget üzemeltet. Emellett a GE Hungary Zrt. keretében Budapesten működik a GE Consumer & Industrial üzletág Európa, Közel-Kelet és Afrika üzleti és K+F központja, amely Magyarország hét városában további nyolc üzemet működtet.

A GE Hungary Zrt. 2007-ben 643 milliárd, 2008-ban 667 milliárd forint árbevételt ért el, ennek 98 százaléka exportból származott. Tavaly a GE Hungary volt Magyarország harmadik legnagyobb exportőre, nyolcadik legnagyobb árbevételű cége, és ugyancsak nyolcadik legnagyobb foglalkoztatója.

A GE 1989 vége óta működik Magyarországon, ahol jelenleg a GE a legnagyobb amerikai munkáltató és befektető (több mint 1,1 milliárd USD), valamint az egyik legnagyobb exportőr. 

A GE márciusi, a négynapos munkahétre történő átállással kapcsolatban lapunknak  adott tájékoztatása szerint a társaság Magyarországon különböző üzletágaiban összesen 14.500 munkavállalót foglalkoztat. Ezen belül a Consumer & Industrial budapesti regionális központjában, nyolc gyárában (a két budapesti mellett, Vác, Ózd, Hajdúböszörmény, Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Kisvárda) és európai technológiai központjában 9500 dolgozót alkalmaz.

Hogy miként hat az átalakulás a munkahelyekre, továbbra sem tisztázott. 


Forrás: Zalai Hírlap, MTI 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!