Döntöttek, bontanak: Fizetség híján visszabontotta a vállalkozó a rekultivált szemétlerakót

Sármellék - A Zala Völgye Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer keretében rekultivált depót bontott vissza hétfőn a kivitelező a település külterületén. A munkálatokat alvállalkozóként végző cég számlái kiegyenlítésének próbált így nyomatékot adni.

Horányi Árpád

A boncodföldei Á.P.R. - Bau Kft. trélerekkel helyszínre szállított két földmunkagéppel jelent meg délelőtt a korábban már átadott munkaterületen. Krajczár Róbert, a cég ügyvezetője elmondta: Zala megye területén több hulladéklerakó rekultivációját végezték el. Erre a Zalaispa program keretében a beruházóval konzorciumi szerződésben álló Mota - Engil Magyarország Zrt. és a Nemzetközi Vegyépszer Zrt-től kaptak megbízást. 



Nem fizettek, így megkezdték a bontást

- A Zalaispa igazolta a számláinkat, ennek ellenére a megbízóink 90 napos fizetési határidőn túl sem egyenlítették ki azokat - így az ügyvezető. - Jelenleg három ilyen lejárt számlánk van, kettőt fizettek ki, másfél hónapos csúszással. A mi tudomásunk szerint a fővállalkozók megkapták a pénzt, mi azonban csak az ígéreteket kapjuk hétről hétre. Mivel semmiféle garanciát nem látunk arra, hogy megrendelőink teljesítsék a fizetési kötelezettségüket, elkezdjük a visszabontásokat...



Két földmunkagéppel kezdték meg a rekultivált szeméttelep visszabontását
Fotó: Zalai Hírlap Horányi Árpád

Krajczár Róbert elmondta, hogy 26 településen végezték el eddig a munkát, kintlévőségük oly mértékű, mely veszélyezteti a vállalkozás létét. További munkaterületek is várnának rájuk a konzorciumtól, de a tartozások miatt azokhoz nem fognak hozzá, majd így folytatta:

- Nincs más eszköz a kezünkben, mit az, hogy visszaállítsuk az eredeti állapotot. Ez eszköz és nem cél, reméljük, hogy megbízóink is tisztába jönnek vele. 



”Dolgoznak” a mintegy 1500 köbméteres egykori lerakónál


A cég értesítette a megbízóit, akik a helyszínen nem képviseltették magukat. Szőke László, a Vegyépszer Zrt. mélyépítési igazgatója telefonos megkeresésünkre azt mondta, nem tud a fizetési vitáról, a sármelléki depó rekultiválására egyébként is, a Mota Zrt. adott megbízást. Annak projektvezetője, Filó Tímea azzal reagált, hogy nyilatkozattételre nem jogosult, az általa megnevezett Szabó Péter üzletág vezetőtől az alábbi választ kaptuk:

- Közbeszerzési eljárással nyertük el a munkát, velünk szemben is nagyon szigorúak a megbízó követelményei. Nem szegtünk szerződést, a fizetés folyamatban van, mi ezt elmondtuk az alvállalkozónknak, meg fogja kapni a pénzt. 

- Mint az közismert, a beruházás EU-s források bevonásával történik.

- A Magyar Államkincstár fizeti a fővállalkozókat, mi az önrész kiegyenlítésével minden fizetési kötelezettségnek eleget tettünk, onnan a pénzügyi folyamatokra már nincs rálátásunk - mondta dr. Vass Nándor, a Zalaispa igazgatója.

Szabó Vendel, Sármellék polgármestere a történtek kapcsán a körbetartozáson háborodott fel, aminek most a község is issza a levét. 

 

Fotó: MTI - Varga György


 
Igazságszolgáltatási hatáskör volna megvizsgálni, s eldönteni, hogy adott vitás esetben ki szorul jogorvoslatra. Ezt a történetben sértettként szereplő Krajczár Róbert sem vonja kétségbe. Ám a nyilvánosság előtt hamarabb kényszerülnek színt vallani az ügyek többi szereplői is, mint a tárgyalóteremben. Tegnap mintegy ezer köbméternyi deponiált hulladékról tolták le a munkagépek a mintegy 30 centiméternyi vastagságú földtakarót. Egyszer már kaszálták is a rekultivált területet. A Kis-Balatonhoz közeli, nemzeti parkhoz tartozó területről van szó.
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!