A vízipipa-őrület az araboktól érkezett

ZH - Házibuli, teázó és fesztivál sem nagyon képzelhető el ma már kellemes, gyümölcsös füstfelhő nélkül.

zaol.hu

Házibuli, teázó és fesztivál sem nagyon képzelhető el ma már kellemes, gyümölcsös füstfelhő nélkül. Az új őrület, a vízipipa a zalai fiatalok számára sem idegen élvezeti cikk, bár az idősebbek közt még ma is sokan vannak, akik a keleti származású szerkezetről a drogokra asszociálnak. A felvilágosultabb szülők között viszont az sem ritka, hogy az ős maga veszi meg csemetéjének az ajánlott dohányt.

- Főleg középiskolások viszik a vízipipadohányt, illetve szüleik, akik gyakran maguk is fogyasztók - számolt be Nemesházi Bernadett, a Kashmir szakbolt vezetője. - A vízipipázást mint egyféle kikapcsolódást az arab országokból vettük át, ahol a férfiak kávézókban, beszélgetés mellett pipáznak. Ott a társasági élet része a vízipipa, éppen úgy, mint a társasjátékok. Az utóbbi 1-2 évben jött divatba a szokás hazánkban is, mikortól az egyiptomi nyaralásokat is jobban felkapták.

S hogy milyen hatása van a vízipipának?

- A barátnőimmel próbáltuk ki - mesélte Bernadett. - Kellemes meglepetés volt: ellazított, egy jó közösségben szerintem feldobja az embert.

Az egerszegi Baki Péter szerint viszont akár otthon a tévézést is kellemesebbé teheti mondjuk egy hideg, gyümölcsös íz.

- Tudni kell: ez a dohány teljesen más, mint akár a sodort cigibe vagy a sima pipába való cucc - magyarázta Péter. - Állagra, ízre, összetételre is igaz ez.

Az utóbbi vonatkozásban sok még a kérdőjel. Azt mondják, csupán legenda, hogy a vízipipa dohánya tartalmazna a füves cigiéhez hasonló hallucinogén anyagot (THC). Ráadásul a csomagolásán feltüntetett összetevők közt sem nagyon találni egészségre ártalmasat. Az egyéni megoldásokra (vannak például, akik alkoholban fürdetik a dohányt pöfékelés előtt) viszont a szülőknek is érdemes lehet figyelni.

Dr. Beke Márta, a megyei tüdőgondozó főorvosa elmondta: a tudomány számára még feltáratlan terület a vízipipázás, ugyanakkor kiemelte: csak jó lehet, hogy a cigaretta csenevész szűrőjénél jóval hatékonyabb víz tisztítja a füstöt. Hozzátette: bár sokat hallani, hogy nikotinfüggőség nem alakulhat ki, ha a vízipipát a hozzá való dohánnyal használják, s erre lehet következtetni a cucc összetételéből is, azért jobb, ha nem dőlünk be azonnal a marketingfogásoknak.

- A cigarettában rákkeltőként számon tartott kátrányt valóban nem tartalmaz a vízipipadohány, de ettől még rengeteg káros anyag lehet benne, amire nem is gondolna az ember - magyarázta az elővigyázatosság fontosságát a szakértő. - De sajnos kutatásokkal megalapozott szakvélemény még nem áll rendelkezésre, ahhoz nem elég régi mifelénk ez a divathóbort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!