Milliók tűntek el? - Botrányos ügy a nagykanizsai polgármesteri hivatalban

Nagykanizsa - A polgármestert, az alpolgármestert és a jegyzőt is felelősnek tartják a szocialisták, amiért a nagykanizsai polgármesteri hivatalban több éven át sikkaszthattak el szociális segély címén kiutalt pénzeket - közölte pénteki nagykanizsai sajtótájékoztatóján Fodor Csaba, a közgyűlés MSZP-frakciójának tagja.

zaol.hu


PÉNTEK

A nagykanizsai városházán történt sikkasztás felelőseit keresik a szocialisták

A polgármestert, az alpolgármestert és a jegyzőt is felelősnek tartják a szocialisták, amiért a nagykanizsai polgármesteri hivatalban több éven át sikkaszthattak el szociális segély címén kiutalt pénzeket - közölte pénteki nagykanizsai sajtótájékoztatóján Fodor Csaba, a közgyűlés MSZP-frakciójának tagja.

Megítélése szerint tarthatatlan, hogy a három városvezető között megromlott viszony odáig vezethetett, hogy "a hivatal gazdátlan maradt". Emiatt a polgármesternek és az alpolgármesternek le kellene mondania, a jegyző ellen pedig "elkerülhetetlen a fegyelmi eljárás megindítása".
    
A szocialista politikus annak kapcsán tartott sajtótájékoztatót, hogy csütörtökön napvilágot látott: hivatali visszaélés, sikkasztás, hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt több dolgozó ellen fegyelmi eljárás indult a nagykanizsai polgármesteri hivatalban, a rendőrség pedig nyomozást indított ismeretlen tettes ellen. A jegyző feljelentése alapján azért indultak eljárások, mert a szociális segélyek kiutalása során olyan számlákra is juttattak pénzt, amelyek nem a segélyezetteké voltak. Egyes információk szerint ezáltal több mint négymillió forint kerülhetett ki évek alatt a hivatalból, az ügyet egy belső ellenőrzés tárta fel.
    
Az eset kapcsán Fodor Csaba közölte: érthetetlen, hogy a város képviselői is csak most, a sajtóból szereztek tudomást a bűncselekmény gyanújáról, holott július végén megtette feljelentését a jegyző. Azt sem érti, hogy az elmúlt években a hivatalban elvégzett gazdasági, jogi és szervezeti átvilágítások miért nem derítettek fényt erre az esetre, és szerinte a korábban a szociális ügyekért felelős alpolgármesternek fokozott a felelőssége.

Cseresnyés Péter alpolgármester (Fidesz-KDNP)  azt mondta: ebből is látszik, hogy a szocialisták mindössze "egy ügyűek", mert más nem jut eszükbe egy-egy eset kapcsán, mint az alpolgármester felelősségre vonása. Visszautasította az őt ért vádat, mert az esethez szerinte neki nincs köze. Hozzátette, hogy a történtekről ő maga csak a napokban értesült.

Tuboly Marianna jegyző újságíróknak nyilatkozva pénteken azt mondta: ő a maga részéről nem hibamentesnek, de biztosítottnak látja a hivatal működését, mert éppen az ellenőrzési rendszernek köszönhetően derült fény a visszaélésre. Az esetről pedig július végén a jegyzői kabinet a polgármestert is tájékoztatta.

Információ: MTI 




CSÜTÖRTÖK

Nagykanizsa - Hivatali visszaélés, sikkasztás, hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt fegyelmi eljárás indult a nagykanizsai polgármesteri hivatalban; az ügyben a rendőrség is nyomoz. Információink szerint a polgármesteri hivatal egyik munkatársa már jó ideje saját és ismerősei számlájára utalta a szociális segélyre megítélt pénzeket.

Megdöbbentő hírről számolt be szerda este a szuperhir.hu internetes portál, melynek információi szerint 4 millió forintot is meghaladó sikkasztás gyanúja merült fel a polgármesteri hivatalban. Az internetes újság szerint a gazdálkodási osztály egyik dolgozója hónapokon keresztül saját, illetve ismerősei számlájára utalta át a szociális segély címén megítélt pénzeket.

Az esettel kapcsolatban megkerestük dr. Tuboly Marianna jegyzőt, aki elmondta: egy hivatali belső vizsgálat derített fényt a visszaélésre, ezért már júliusban feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen a rendőrségen.

- Sikkasztás, hűtlen és hanyag kezelés, illetve hivatali visszaélés miatt tettünk feljelentést, mivel a belső vizsgálat során olyan információk birtokába kerültünk, melyekből az gyanítható, hogy olyanok számlákra is utaltak segélyt, akik nem voltak rászorulók -  árulta el a jegyzőnő, aki azt is hozzátette:  Nem a szociális segélyek megítélése, hanem kizárólag a kiutalások kapcsán tapasztaltunk gyanús körülményeket.

Az első vizsgálati körben mintegy 665 ezer forint kiutalása lett gyanús, de korábbi évekre visszamenőleg, tételesen át kell még vizsgálniuk minden számlaszámot, hogy a pontos kárösszeget meg lehessen állapítani.

-  Visszamenőleg átnézzük az összes hasonló kifizetést, elképzelhető ugyanis, hogy az elsikkasztott összeg jóval magasabb lesz - mondta a jegyző.

Mint az dr. Tuboly Marianna hangsúlyozta: az ügy kapcsán nyolc hivatali dolgozó ellen indított fegyelmi vizsgálatot, hogy kiderítsék kinek, milyen felelőssége volt az ügyben.

 A jegyzőnő mindenesetre érdekesnek tartja, hogy a visszaélés nem szúrt szemet a hivatali rendszerbe beiktatott ellenőrzési pontokon.

Az ügy kapcsán megkerestük Marton István polgármestert is. 

A városvezető úgy fogalmazott: bár a hivatali dolgozók többsége tisztességesen végzi a munkáját, mindig akad egy-két olyan ember, aki próbál ügyeskedni.

- Szerintem nem fordult volna elő ilyesmi, ha végre rend lenne a hivatalban  - adta az utat a jegyzőnőre Marton István, aki szerint cseppet sem tesz jót a hivatali munkának, hogy egy év alatt tucatnyi osztályvezető lett leváltva, kinevezve.

A feljelentés tényét a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense is megerősítette. Csizmazia Péter közölte: a város jegyzőjének feljelentése alapján hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt  ismeretlen tettes ellen  indult nyomozás.

Lapunk információi szerint a sikkasztással gyanúsított hivatali dolgozó már egy ideje táppénzen tartózkodik, ám ettől függetlenül sem a fegyelmi vizsgálatot, sem a rendőrségi eljárást nem úszhatja meg.

Forrás: Zalai Hírlap -  Pásztor András, MTI, szuperhir.hu

 

 


Nem csak Kanizsán nyomoznak: 

Csalás, sikkasztás, hűtlen, illetve hanyag kezelés gyanúja - feljelentés a hévízi gyógyfürdő gazdálkodása miatt  Részletek itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!