Megváltozik a gyógyászati eszközök támogatása

Zalaegerszeg - Augusztus 16-tól megváltozik a gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatása. A jelenlegi rendszer szakmai és pénzügyi sem szempontból sem hatékony.

Horváth Viktória

Az új koncepció - az egészségügyi minisztérium szerint - hatékonyabbá teszi a segédeszközökre szánt pénzforrások felhasználását. Az eszközök támogatási kulcsa egységesen 50, 70, 80 és 90 százalékos lesz, míg a 100 százalékosok jelentős részére bevezetik a 98 százalékos kulcsot. Ez utóbbi esetben - például a nagyértékű végtagprotéziseknél - a beteg által fizetendő térítési díj legfeljebb ötezer forint lesz. Az is könnyebbséget jelent, hogy számos nagyértékű eszközt ezután nem 12 hónaponként, hanem 6-8 évente kell cserélni, így nem minden esztendőben kell az ötezer forintos maximált térítési díjat megfizetni. Más esetekben a kihordási idő csökkentésével a betegek rövidebb időnként juthatnak korszerű, új eszközhöz.

Éppen egy idősebb úr érdeklődött a hamarosan bekövetkező változásokról a zalaegerszegi gyógyászati szaküzletben, amikor beléptünk. A rengeteg módosítás miatt nemcsak a beteg, néha az eladó is nehéz helyzetben van. 

- Van olyan érdeklődő, aki tisztában van az új rendelet rá vonatkozó változásaival, de a legtöbben tanácstalanok, sokan jönnek tudakozódni minden nap. Én is alig igazodom el a sok módosítás között - mutatta az új rendeletet és hozzá tartozó változásokat tömörítő vaskos mappát Beke Balázsné, a kórház melletti gyógyászati eszköz bolt eladója, aki azt is hozzátette: sok a változtatás, ami nem biztos, hogy megkönnyíti a betegek életét.  Többen panaszolják, hogy be kell menniük a háziorvosukhoz ezután feliratni az eszközt, hiszen augusztustól ez is szigorodik.


Beke Balázsné: - Sok a változtatás, ami nem biztos, hogy megkönnyíti a betegek életét
Fotó: Ohr Tibor

Beke Balázsné szerint a legjelentősebb változás, hogy ezentúl csak 30 napig lesz érvényes a vény, ráadásul a korábban kiállított vényeket vasárnapig lehet beváltani, utána már csak a 16-ától megírtakat fogadhatják el a rendeletmódosítás miatt. Emellett sok eszköz támogatása, sőt maga a termék is megszűnik, tájékoztatott minket.

A változtatások majdnem minden beteget érintenek: a végtagprotézisek 98 százalékos támogatási kategóriába kerülnek, míg az enyhén deformált lábra írható ortopéd cipők támogatása felnőttek részére 50, gyermekek esetében pedig 70 százalék lesz. A különböző hallásjavító eszközök kihordási ideje a 9 év feletti betegek esetében 72 hónap lesz, támogatási kulcs a 18 év felettiek esetében egységesen 70, a 18 év alattiak esetében egységesen 98 százalékra változik. A kerekesszékek támogatási rendszere ésszerűsödik: kulcsa 80 százalék lesz, a joystick-irányítású elektromos kerekesszékek támogatása viszont 90 százalékra nő. Néhány elavult, elsősorban nem-steril kötszercsalád  támogatása megszűnik. A kötszerek árához egyébként augusztus 16-tól egységesen 80 százalékos támogatás jár. Viszont a műfogsorok egyfelől fejlődési rendellenességek, daganatos megbetegedések és traumás sérülések esetén lesznek csak rendelhetők.

Január 1-jétől megkezdődik a nagy értékű, tartós használati eszközök kötelező kölcsönzési rendszere. Akkortól válhat lehetővé a beteg számára maximális rugalmasságot biztosító keretösszegű támogatás bevezetése a sztómaterápiás- és az inkontinencia eszközöknél, valamint az egyszerűsített eszközfelírás a parókák, emlőprotézisek és szemüveglencsék esetében.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!