Huszárok és honvédok randevúja (képgalériával frissítve)

Keszthely - Huszárok és honvédok találkoztak egymással szombaton Keszthelyen, a katonarandevúnak immár második alkalommal adott helyet a Balaton-parti város.

Sámel József

Ahogy tavaly, az idei rendezvény első napján is sok százan figyelték a huszárok és honvédok büszke menetét, s mindenki érzékelhette, amit a hagyományőrzők gyakorta hangsúlyoznak: az egyenruhát csak büszkén szabad hordani, s a történelmi uniformis viselkedésre is kötelez. 


A FOTÓKRA KATTINTVA TEKINTSE MEG KÉPGALÉRIÁNKAT!

Utóbbival kapcsolatosan elmondták: utánajárnak mindennek, hogyan éltek, miként viselkedtek a magyar huszárok, honvédok, s mindez alapján próbálják utánozni az életüket, vitézségüket, viselkedésüket. Nem titkolták azt sem, hogy fontos a huszárság, honvédség hagyományainak felidézése, megismertetése azért is, mert a történelemkönyvek meglehetősen szűkszavúak e tekintetben. A tanulmányokból kimaradnak a csaták, azok tanulságai, s mindezzel együtt a huszárok vitézi tettei. Ezen szerintük változtatni kellene.

A program amúgy toborzó menettel már délelőtt elkezdődött, majd a huszárok a Festetics kastély parkjában koszorúztak. A díszszemlére a Fő téren került sor, ahol Ruzsics Ferenc polgármester átadta a város kulcsát herceg dr. Festetics Györgynek, Keszthely díszpolgárának.

A díszmenet és felvonulás után a katonák táborukba, a Sportkempingbe vonultak. E helyen számos program várta az érdeklődőket. Egyebek között zenés-toborzós verbunkot, menetgyakorlatot és fegyverbemutatót láthattak, s előadást hallhattak az 1948-as huszárokról. Nem maradt el a tavaly nagy sikert aratott huszárkonyha nevet viselő főzőverseny sem.

Vasárnap zenés ébresztővel, felvonulással, díszszemlével, zászlók megáldásával folytatódik a találkozó, majd a kempingben különböző  hagyományőrző bemutatók várják az érdeklődőket. 


ZH fotók: Sámel József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!