A rétes körül forgott a világ (képgalériával)

Tótszerdahely - Immár kilencedik alkalommal rendezte meg nemzetközi turisztikai eseménnyé nőtt rendezvényét, a tótszerdahelyi rétesfesztivált a dél-zalai, főként horvátok lakta település önkormányzata.

Szalabán Attila

Túrós, káposztás, tökös-mákos, barackos, almás  felsorolni is nehéz lenne, mennyiféle rétes készült szombaton a tótszerdahelyi általános iskola mögötti területen, ahol kilencedik alkalommal rendezett az önkormányzat nagyszabású rétesfesztivált.

 Nagy örömünkre mára nemzetközi rendezvénnyé nőtt a rétesfesztivál, hiszen Donja Dubrava és Gorican képviseletében horvátországi résztvevői is vannak az eseménynek  nézett végig a sátrak során Tislér István polgármester. A hófehér, vászonfalú és -tetős házikókban leginkább asszonyok sürögtek-forogtak: hártyavékonyra nyújtották a rétestésztát, majd különböző finomságokat szórtak arra ízesítésül.



Aki el akarja tanulni a jó rétes titkát, az költözzön ide, jó szívvel fogadjuk, és meg fogjuk tanítani neki!  kacagtak a tótszerdahelyi Totyogós csapatot képviselő asszonyok, amikor a sütemény előállításának fortélyairól tudakozódtunk. Egyikük egy táblát mutatott, a felirat lényege az volt, hogy szívvel-lélekkel, mosolyogva és szeretettel kell készíteni a totyogós rétest, akkor lesz igazán finom.

Az idei tótszerdahelyi rétesfesztiválon 13 csapat indult el, köztük hivatalosan két   túrós és tökös-mákos  kategóriában hirdettek versenyt. A döntést pedig szakértő zsűri hozta meg, Pataki János, a Nemzetközi Cukrászszövetség elnöke vezérletével.


További képekért klikk a fotóra!
Fotók: Gergely Szilárd


De természetesen a rendezvény nem csak a gasztronómiai remekekről szólt. A szervezők jóvoltából folyamatosan szólt a zene, színpadra léptek a település és a környék legjobb kulturális csapatai, de rendeztek büntetőrúgó-megmérettetést, kézműves foglalkozásokat, és horgászversenyt is. A napot pedig tűzijáték zárta,  a település talán legnagyobb turisztikai eseményének méltó fénypontjaként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!