Teljes megsemmisítés: Még állati eledelként sem hasznosítják a fuzáriumos tésztákat

ZH - Megsemmisíti, s még állati eledelként sem hasznosítja azokat a durum alapanyagból készült termékeit a Cerbona, amelyek a bajai Diamont malomtól szennyezve érkeztek - közölte Szabó István Tivadar, a társaság vezérigazgatója.

zaol.hu

Mint arról az FMH beszámolt, a cég termékei közül kizárólag a 2011. május 13. és 2011. június 18. közötti minőség megőrzési idejű, fél kilogrammos Durillo  száraztészta és az ömlesztett Durum márkanevű száraztészta készült a  Diamant Malom International Kft. által szállított, toxinnal  szennyezett alapanyagból. A cég, amelynek laborja  a szennyeződést kiderítette, az összes, abban az időszakban gyártott termékét  tehát a nem fertőzötteket is  visszahívta. A cég azonnal hatósági bevizsgálást kért,   a termékek lekerültek a polcokról, jelenleg a károk számbavétele folyik. 

A Cerbona Zrt. után egy másik cég, a Tortellino Kft. is visszahívta bizonyos termékeit. A Kft. közleménye szerint június 26-án a Diamant jelezte, hogy az általa a Tortellino Kft.  felé leszállított tésztaipari durumdara tétel az  élelmiszerbiztonsági értékeket meghaladó DON (deoxinivalenol) toxin  eltérést mutatott.

Süth Miklós országos főállatorvos, földművelésügyi szakállamtitkár közleményben jelentette be, hogy a fuzáriumgomba egyik, a termékekben most fellelt toxinja, a don (dezoxinivalenolnak) fogyasztása csak nagy mennyiségben okoz hányást, hasmenést. Az esetlegesen fuzáriumos lisztből készült és megfőzött tészta normális mennyiségben semmiféle kárt nem jelent az emberi szervezetre, mivel hőkezelésre, sütésre, főzésre ugyanis elbomlik. 

A nyersen fogyasztandó müzlik, pelyhek alapanyagai szigorúan ellenőrzöttek, a termelőktől elszállított gabonát nem szúrópróbaszerűen ellenőrzik, a helyszíni gyorstesztek után akkreditált laboratóriumokban végzik a szakértői vizsgálatokat.

A Diamant Malom Kft., amely  a Cerbonától származó értesüléseink szerint elvállalta a felelősségét és áll a kártérítés elébe,  kedden azt is bejelentette, hogy visszarendelte  az üzletekből a durumbúzából készült, 1 kilogrammos simaliszt  termékeit fogyasztóvédelmi, megelőzési okokból. 

A lépésre azért volt  szükség, mert nem lehetett kizárni, hogy a 2009. november 28-i és  2009. december 15-i szavatossági dátummal ellátott termékeik nem  felelnek meg a malom minőségi elvárásainak. 

Forrás: FMH, MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!