"Soha többé terrort, soha többé diktatúrát!" - Elhunyt Rosta Sándor

Zalaegerszeg - Nyolcvannégy éves korában, súlyos betegség következtében elhunyt Rosta Sándor, Zala megye és Zalaegerszeg díszpolgára, a helyi közélet ismert személyisége.

Horváth A. Attila


 Az 1956-os szerepvállalása miatt koncepciós perben börtönbüntetésre ítélt Rosta Sándor egészen a közelmúltig azon munkálkodott, hogy méltóképpen megőrizze a forradalom és szabadságharc szellemiségét: rendezvényeket szervezett, visszaemlékezéseket publikált, tárlatot rendezett be az egykori ÁVH-székház alagsorában (fogva tartásának helyszínén), rendhagyó történelemórákon szólította meg a fiatalokat, s nagy energiával kutatta a korszak történetét. 

Soha többé terrort, soha többé diktatúrát - ez volt a mottója. 

A megye 2004-ben, a város 2006-ban ismerte el munkáját a rangos kitüntetéssel, előzőleg, 1994-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét. 

Tiszteletbeli elnöke volt a Zala Megyei 56-os Hagyományőrző Egyesületnek és a Pofosz megyei szervezetének. Történelmi kiskáté a kékcédulás választási csalástól a paktumos rendszerváltásig címmel nemrég jelent meg (társszerzőként jegyzett) utolsó kötete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!