Magyar Nagydíj: Alonso nyerte az időmérőt - Massa súlyos balesete

ZH - Fernando Alonso, a Renault kétszeres világbajnok spanyol pilótája indul az élről a XXIV. Magyar Nagydíj vasárnapi futamán. A második helyről a német Sebastian Vettel (Red Bull), míg a harmadikról csapattársa, az ausztrál Mark Webber vághat neki a viadalnak. A szombati időmérő edzésen súlyos balesetet szenvedett Felipe Massa, őt később mentőhelikopterrel kórházba szállították, állapota stabil.

zaol.hu

A kvalifikáció első részében nem volt komolyabb meglepetés: az élete első Forma-1-es futamára készülő, mindössze 19 éves spanyol Jaime Alguersuari (Toro Rosso) lett az utolsó, a további kiesők között pedig ott volt a lengyelek kedvence, Robert Kubica (BMW-Sauber), a német Adrian Sutil (Force India), az olasz Giancarlo Fisichella (Force India), valamint a német Nick Heidfeld (BMW-Sauber).

A második felvonásban a tavaly győztes finn Heikki Kovalainen (McLaren-Mercedes) volt óriási csatában az idővel, mindössze öt másodperccel a vége előtt tudott olyan kört autózni, amivel bekerült a legjobb tíz közé.

Az időmérő edzés zárófelvonásában az előző futamokkal - és az eddigi szezonnal - ellentétben szinte lehetetlen volt megtippelni, hogy ki indul majd az első rajtkockából, hiszen az idény során gyengélkedő Ferrari (ekkor már csak Kimi Raikonennel), a McLaren és a Williams autói is versenyképesnek tűntek.

Az utolsó másodpercekben, vagyis a legizgalmasabb pillanatokban ritkán látható közjáték zavarta meg a tréninget; elromlott az időmérő szerkezet, így sokáig nem lehetett tudni, ki nyerte meg a kvalifikációt. A végeredményt maguk a pilóták sem tudták hosszú percekig, majd közölték, hogy Fernando Alonso (aki 2003-ban diadalmaskodott a Hungaroringen) indulhat az élről...

A XXIV. Magyar Nagydíj vasárnapi futamának rajtsorrendje:

1. sor:
Fernando Alonso (spanyol, Renault)
Sebastian Vettel (német, Red Bull)

2. sor:
Mark Webber (ausztrál, Red Bull)
Lewis Hamilton (brit, McLaren-Mercedes)

3. sor:
Nico Rosberg (német, Williams)
Heikki Kovalainen (finn, McLaren-Mercedes)


Az edzés eseményeit beárnyékolja Felipe Massa balesete.

Massa állapotáról egyelőre nincsenek információk, de a baleset helyszínéről mentővel szállították a Hungaroringen található kórházba.

A baleset miatt az időmérő harmadik szakasza 8-10 perces késéssel kezdődik.

A televíziós felvételek tanúsága szerint a brazil versenyzőt menet közben fejen találta egy, a brazil Rubens Barrichello autójáról korábban leszakadt, felcsapódó alkatrész. Vélhetőleg egy rugó okozott koponyasérülést a brazil pilótának, aki az eszméletét pillanatnyilag elvesztve a gumifalba csapódott. A felrepülő tárgy körülbelül 270 km/órás sebességnél találta sisakon Massát.



Massa sérülése súlyos, de nem életveszélyes, zúzott koponyasérülést szenvedett, minden életfunkciója működik, a becsapódásra is emlékezik.

Helyszínről tudósító kollégánk információi szerint Massa állapotát az orvosok stabilizálták, és mentőhelikopterrel kórházba szállították.  

Részleteket itt talál!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!