A berlini koktél-világbajnokságra készül a nagykanizsai bármixer

ZH - Mindannyian, akik a vendéglátásban dolgozunk, arra törekszünk, hogy vendégünk arcán egy őszinte, elégedett mosolyt lássunk a távozáskor - fogalmazott a nagykanizsai <em>Garamvölgyi Krisztián</em>, alias Kiki, aki a Magyar Bármixer Unió jubileumi bártender versenyén klasszikus kategóriában diadalmaskodott, így ő képviselheti hazánkat a hamarosan sorrakerülő berlini koktél-világbajnokságon.

Kelemen Valéria

Magyarország legjobb bármixere hazánk egyik legimpozánsabb wellness komplexumában, a zalakarosi MenDan Thermal Hotelben dolgozik, ahol a vendéglátás üzletegységet vezeti. Emellett az italcsaládok parfümjeként is emlegetett francia Marie Brizard likőrnagykövetének is 2006 óta háromszor megválasztották, amihez jó ajánlólevél volt, hogy megnyerte az italmárka egyéni világversenyét. 

Ez a tisztség egész Európát átölelő teendőkkel látja el, de  nem panaszkodik emiatt! Véletlenül sem, hiszen a világon csupán hat likőrnagykövet tevékenykedik, s a hatok egyikének lenni, valljuk be, nagy elismerést jelent. 



- Eddig szerencsésen alakult számomra az év, s még olyan sok minden vár rám, hogy csak egy szusszanásnyi időm van - mosolygott Garamvölgyi Krisztián, aki a Showder Klub forgatási helyszíneként ismert budapesti étterem komplexumban, a Világszövetség által támasztott szabályok és követelmények szerint rendezett viadalon nyert mixerbajnokságot.

 - A kötelezően használt olasz gyomorkeserű valódi pikantériát adott a versenynek, hiszen az erős ízhatása miatt nem éppen közkedvelt dolog, s a gazdag aromavilágából adódóan nagyon nehezen keverhető ital. Kollégáim közül sokan elmentek az étkezés utáni ízvilág felé, ami többnyire tejszínnel készült italokat takar, én viszont nagyobb kihívást választottam, mivel a nyári longdrink hosszú bárital felé tekintettem.  

Kiki koktélja nehezen behatárolható ízvilágot kapott: egy kicsit gyümölcsös, egy picit fanyar, de csöppet mégis édes, miáltal a szánkban lévő kortyból szerteágazó ízeket csalnak ki az ízlelőbimbók.  

- A versenyszabályzat mindig előírja, hogy egy addig még el nem készített italt kell csinálni, így már a viadal előtt két héttel le kell adni a receptúrát - árulta el Kiki, aki természetesen már levédette a The Key (A kucs) nevű koktélt. - Az ízvilág mellett a dekorációra is sok dicséretet kaptam, mivel igyekeztem egy itthon még kevésbé megszokottal előrukkolni.   



Az impozáns dekorációhoz a bajnok rózsaszirmot és kumkat-et (mininarancsot), valamint pálmalevelet használt, amiből egy kis virág kompozíció született, s mindez kapott egy mandarin permetet. 

- A klasszikus kategóriában negyvenhárman versenyeztünk, s büszke vagyok arra, hogy mi, zalaiak vittük a prímet - folytatta Kiki. - A szintén kanizsai, s a zalakarosi Spa Hotelben dolgozó Kovács Tibor lett a második, amivel még a tavalyi szereplést is túlszárnyaltuk, hiszen 2008-ban az egerszegi Horváth Roland volt a bajnok, s Szekeres Péter a harmadik. A magyar szakemberek élvonalához tartozunk, miáltal a környék koktélfogyasztói igencsak el vannak kényeztetve.  

Kiki vallja: a koktélok világa olyan színes és sokrétű, hogy abból minden korosztálynak és rétegnek ajánlhatnak az évszaknak, a napszaknak, a hangulatnak, a helyszínnek és az alkalomnak megfelelő italt. A mixerbajnokságon győztes koktélja gin alapon fehérbarack és lime likőrt, vezérízként olasz gyomorkeserűt és maracuja szirupot tartalmazott, s mindez kapott egy feketeribizli felöntést.  

Kiki szerint csupán egy pillanat, egy alkalom s egy lendület kell ahhoz, hogy az ember egy shakerben nekiálljon összeburogatni ezeket az italokat. S ha nincs otthon shaker, az sem gond, egy hosszú fagyis vagy bárkanállal gyorsan össze lehet keverni egy pohárban. 



Garamvölgyi Krisztián nagy szakértelemmel keverte ki a győzes koktélt - győzelem lett a jutalma
Fotó: Kelemen Valéria

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!