Takarékos Zalaegerszeg - Korszerű közvilágítás 24,5 milliós támogatással

Zalaegerszeg - A közterületi lámpák mintegy 10 százalékának cseréjével, közel 40 százalékos energia-megtakarítást érnek el Zalaegerszegen, ahol európai uniós forrásból végzik el a közvilágítási rendszer korszerűsítését - tájékoztatott a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

zaol.hu

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatán 24,5 millió forintos támogatást nyert a zalai megyeszékhely. A főként az energiahatékonyság növelését szem előtt tartó projekt most kezdődő munkálatai a tervek szerint szeptember 15-ig be is fejeződnek.

Zalaegerszegen az elmúlt években végrehajtott közvilágítás-korszerűsítés ellenére jelentős számban található még olyan lámpatest és fényforrás, amely nem energiatakarékos. A városban használatos közel hétezer darab lámpa közül 791 cseréjét végzik el a következő hónapokban.

Az elavult, elöregedett, alacsony fényhasznosítású higanygőz-, valamint a 220 voltos nátriumlámpák helyett korszerű, energiatakarékos nátrium lámpatesteket szerelnek fel. A korszerűsítés után az új lámpatestek teljesítménye a jelenlegi 74,7 kilowatt helyett 45,9 kilowatt lesz, amellyel 38,6 százalékos energia-megtakarítást érnek el.

A munkálatok a zalaegerszegi belvároson kívül érintik Becsali, Ebergény, Egerszeghegy, Hegyközség, Gógánhegy, Kertváros és Ola városrészeket.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!