Reszkessetek, jönnek az ellenőrök!

Keszthely - A bazársoron, a Hali sörözőben két fél konyak rendel. A felszolgálás, majd az azonnali fizetés után a vendég nem fogyaszt, hanem igazolványt mutatva fedi fel: ellenőrzés zajlik.

zaol.hu

Az egységben szerdán bemutató ellenőrzést tartott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság regionális felügyelőségének zalaegerszegi kirendeltsége, de nem csak itt,   összsen az ország húsz helyén zajlott hasonló bemutató, mely  hétfőtől azonban már élesben történik majd, ugyanis két hónapon kiemelten ellenőrzik az idegenforgalmi helyeket.

- Szeretnénk megismertetni vállalkozókkal, vendégekkel, hogy miként ellenőrizzük a működést  - bocsátotta előre Erdei Lehel.

A kirendeltség vezetője hangsúlyozta: ez a szolgáltatónak és a fogyasztónak egyaránt érdeke.

Minden ellenőrzés a próbavásárlással kezdődik.

 - Ennek alapján végezzük a részletes vizsgálatot az egységekben - folytatta Erdei Lehel. - A próbavásárlás alapot ad a rendelt mennyiség, a nyugtaadás, az árfelszámítás, a pénzvisszaadás ellenőrzéséhez. 

Ezután pedig már nem csak a vendégtérben néznek körül az ellenőrök. A konyak mennyiségét a hatósági mérőhenger segítségével állapították meg. Emellett ilyenkor azt is megnézik, hogy a lehetséges rendelési mennyiségekhez megvannak-e az üzletben a Mérésügyi Hivatal jelével ellátott hiteles mérőedények.

- A helyileg illetékes jegyző által érvényesített vásárlói könyvet kell tartani az egységekben, jól látható helyen, hozzáférhető módon elhelyezve - hangsúlyozta az ellenőrzés vezetője, hozzátéve, hogy a bejegyzésekre való reagálásokat is vizsgálják.

Megnézték a hatóság képviselői a működési engedélyt, a panasztételi helyek címlistájának kifüggesztését, az árlapokat.

- A fogyasztók védelme fontos szolgáltatói érdek is, hiszen a precíz működéssel, a renddel, a pontossággal lehet a vendégelégedettségét kiérdemelni - jegyezte meg Edei Lehel. - Nem a szankcionálás a célunk, hanem a segítés, a figyelem ébren tartása, a bemutató ellenőrzéssel is ezt kívánjuk kifejezni. Ez egyébként újdonság a munkánkban, szeretnék ezzel is hozzájárulni, hogy mind kevesebb esetben kelljen kiszabni fogyasztóvédelmi bírságot. 

A példaként szemlézett egységet 18 éve üzemelteti Novák Ferenc.
- Szezonális az üzletem, húsvétra már kinyitottuk. Gyengén indult az előszezon, de voltak azért jó napjaink is. Úgy igyekszem dolgozni, hogy ezek közé tarozzanak azok a napok is, amikor ellenőrök jönnek hozzám - mondta a tulajdonos, akit a következő hetekben akár már „élesben” is ellenőrizhetnek.

A „vizsgálódás”  szempontjából kiemelt helyszíneknek számítanak a vízpartok, a strandok, a fesztiválok, a Formula 1 verseny és a Sziget fesztivál, de a taxik is az ellenőrzés homlokterében állnak, ezeknél az engedélyeket, a taxaméterek hitelességét, valamint a nyugta- és számlaadást is kontrollálják.

Az ellenőrök külön figyelnek a napszemüvegekre. Ezeken nem csak az európai minőséget tanúsító CE-jelnek, hanem a szabványszámnak is szerepelnie kell.

Különösen nagy jelentőséget kap ez az elmúlt napok extrém UV-B sugárzása és annak tudatában, hogy az NFH laborjában eddig megvizsgált 20 napszemüveg közül kettő átengedte a káros UV-sugarakat.


Forrás: Zalai Hírlap – Horányi Árpád, MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!