Két legyet egy csapásra - véradással (fotókkal)

Nagykanizsa - Nyakunkon a nyár, ami a vakáció örömein túl szomorúságot is tartogat, főleg, ha arra gondolunk, hogy nyaranta ugrásszerűen megnő a közlekedési balesetek száma.

Kelemen Valéria


Vér nélkül az egészségügyi ellátás egyszerűen nem tud működni

A sérültek ellátásához pedig elegendő vérre van szükség - s ehhez nélkülözhetetlenek a donorok. Érdemes szemügyre venni a baleseti adatokat. 

Az elmúlt évek baleseti adatait a Zala Megyei Rendőfőkapitányság közlekedésrendészeti osztályát vezető Pintér László alezredessel áttekintetve megállapítottuk: a nyári hónapokban megszaporodnak a személyi sérüléssel járó balesetek.  
- Magam is régi véradó vagyok, 1992 óta 35 esetben adtam vért, évente átlagosan 2-3 alkalommal nyújtom a karomat - mondta Pintér László. - A közlekedési balesetek helyszínén sokszor láttam, hogy egy-egy esetben milyen sok vért vesztenek a sérültek, így jól tudom: a megmentésükre, a műtéteikhez jelentős mennyiségű vérre lenne szükség. Ez pedig fokozottan igaz a nyári hónapokra. 

Vér nélkül az egészségügyi ellátás egyszerűen nem tud működni, ezért minden egészséges, felnőtt embernek meg kellene próbálni a véradást - mondom ezt akkor is, ha jómagam például már a vér látványától is rosszul vagyok. Mert ma esetleg nekem kell, holnap a szomszédomnak lehet rá szüksége, vagy pedig annak a hajléktalannak, akivel minden reggel találkozom, útban a szerkesztőség felé. 
S hogy miért fontos a véradás? Egyszerűen azért, mert a műtétekhez vérre van szükség. A beavatkozás fajtájától, súlyosságától függően 2-3-4 egységre, szívműtétek esetében pedig 4-6 egységre, néha ennél többre is. A daganatos és leukémiás betegeket sem lehet vér nélkül kezelni, s a súlyos közlekedési balesetek sérültjei is elvéreznének, ha nem tudnák azonnal pótolni a vért. 

Véradás - két legyet egy csapásra

Az OVSZ Zalaegerszegi Területi Vérellátójában dr. Dancza Tímea vezető főorvos érdeklődésünkre elmondta: Zalában körülbelül napi 50 egység véradásra van szükség ahhoz, hogy a megye 3 kórházának igényeit ki tudják szolgálni. Ezért a két véradó állomáson, Zalaegerszegen és  Keszthelyen a hét minden napján van véradás, gyakran naponta több is párhuzamosan. 
- A véradások 70-80 százaléka kiszállásos véradás - árulta el dr. Dancza Tímea, hozzátéve: a legnagyobb véradóhelyek a városi véradások és rendezvények, valamint a nagyüzemek. Utóbbiakból sajnos egyre kevesebb van, ezért nagyon fontosak a kisebb falvak véradásaival pótolni a kieséseket.  

Az egerszegi területi vérellátó nemrég kiszállásos véradást tartott például a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház központi laboratóriumában, ahol a garabonci Németh Attila elmondta: a fülészetre jött, amikor meglátta a védadásra buzdító plakátot. 
- A katonaság óta, azaz öt-hat éve rendszeresen adok vért, s minden vizsgálaton részt veszek, mert számomra fontos az egészségem. A véradás előtti vizsgálatnál egyébként erre is fény derül, hiszen csak akkor lehetek donor, ha teljesen jól vagyok. Így tehát két legyet ütök egycsapásra: magamat is megnyugtatom, s másokon is segítek.  

Attilának édesapja, Németh János is jó példát mutatott, aki maga is 40-szeres véradó, s büszke arra, hogy már 1977 óta lehet donor.
- Jó erőben vagyok, miért ne adnék vért? - kérdezett vissza a  villanyszerelőként dolgozó apa. - Számomra is megnyugtató egy-egy véradás, mert legalább így tisztában lehetek az egészségi állapotommal. 

- A képújságban láttam a felhívást, s azt is tudom, hogy egyre kevesebb a véradó, ezért jöttem el, hogy másokon segítsek - fogalmazott a 20-szoros véradó kanizsai Cvetkó Tamásné. - Huszonhat évesen kezdtem, akkor a kolléganőm beszélt rá, s annyira féltem, hogy el is ájultam. De ez már a múlté, azóta rutinos lettem. A nővéremnek is volt már vérre szüksége, egy műtétet követően, s tisztában vagyok azzal, milyen sok műtét marad el éppen a vérhiány miatt. Nos, rajtam ne múljon!   

A portásként dolgozó Ivanics Lászlótól hallhattuk: jön mindig, hogy tudjon másokon segíteni, s büszke arra, hogy 57 évesen ezt még megteheti. A családjában senkinek nem volt még vérre szüksége, de sosem lehet tudni... 
- Legutóbb négy hónapja a Vöröskeresztnél adtam vért, s most jobban is vagyok - kacsintott, mintegy azt üzenve: nem kell féli! 


Komoly kritériumai vannak, ki lehet donor

A kanizsai kiszállásos véradáson a 45 jelentkezőből 31 önkéntes adhatott vért, s Baranyai Balázs azért bánkódott, hogy a magas vérnyomása miatt ezúttal nem növelhette véradásai számát. 

S hogy lehet az, hogy csak ennyien nyújthatták a karjukat? Nem adhat akárki? De nem ám, hiszen annak, hogy ki lehet donor, komoly kirériumai vannak. Ilyen például a 18 és 60 év közötti életkor (a rendszeres véradóknál a felső határ 65 év), s az egészséges, 50 kilogramm feletti testsúly. A gyógyszerszedés is kizáró ok, kivéve a fogamzásgátló, enyhe vérnyomáscsökkentő és az allergia ellenes gyógyszerek szedése.    

- A véradások között eltelt idő minimálisan 56 nap, de mi a három hónapos szünetet javasoljuk, a nők évente háromszor (menopausa után négyszer), a férfiak pedig ötször adhatnak - folytatta a vezető főorvos, akitől megtudtuk: véradás előtt enni és inni kell, mert éhgyomorra nem lehet vért adni, s persze tilos alkoholt fogyasztani.- Tetoválás, pirszing, füllyukasztás, akupunktúrás kezelés, kockázatos nemi magatartás után fél évig nem lehet vért adni, a hepatitis és HIV vírusfertőzés kockázata miatt.  

A donorok megbecsülése véradáskor egy 500 forintos vásárlási utalvánnyal, évente a véradóünnepségeken pedig a Vöröskereszt általi kitüntetésekkel történik. Az utóbbiról azért megvan a véleménye a kanizsai Kosztolánczi Zsoltnak, aki rendszeres véradó, de valahogy az ünnepségekre mégis elfelejtik meghívni. 

- Először 2006 telén kerestem meg levelemmel a Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezetének elnökét, Baracskai Józsefnét, mivel 64-szeres véradóként nem méltattak arra, hogy meghívjanak egy, a véradók tiszteletére rendezett gálaműsorra - panaszolta Kosztolánczi Zsolt, aki két évre rá, 45 évesen belépett a 70-szeres véradók táborába, ám így sem hívták meg a 2008. novemberi véradók napjára. - A sajtóban folyamatosan arra panaszkodnak, hogy kevés a donor, de ilyen megbecsülés mellett nem kell ezen csodálkozni. Azóta még egy levelet írtam, de arra sem kaptam választ. Biztos tudják: engem a szervezett véradásokra sem kell külön meghívni, hiszen mindig magamtól megyek embertársaimon segíteni...   


Zala megye éves szinten 15 ezer véradást tervez

Dr. Dancza Tímeától tudjuk: Zala megye éves szinten 15 ezer véradást tervez (az elmúlt 5 évben is átlagban ennyit produkált), ennyi szükséges a kórházak ellátásához. S ha véletlenül a környéken történik egy nagyobb vonat vagy buszbaleset? Nos, akkor a föld alól is, de vért kell keríteni. Elsősorban a rendszerből jól ismert donorokat mozgósítva, és persze újabb önkéntes véradókra is számítva.  

A zalai utakon 2006-ban a nyári hónapokban átagosan 58 baleset történt (egyébként 45), 2007-ben 59 (a 47-tel szemben), tavaly pedig 55 (az egyéb hónapok 43-as átlagával szemben), s a halálos balesetek is sűrűbben fordulnak elő nyáron. Tavaly augusztusban például 75 személyi sérüléssel járó balesetet regisztráltak, ebből 48 volt könnyű, 24 súlyos sérüléses, 3 pedig halálos. 


ZH fotók: Szakony Attila 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!