Forgalomban az új 200 forintos!

ZH - Hónapokkal ezelőtt az interneten lehetett szavazni az új 200 forintost díszítő ábrára. A versenyt a Lánchíd nyerte, így ez került az új érmére, melyet június 15-én, vagyis ma bocsátott ki a jegybank.

zaol.hu

A  papír 200 forintos viszonylag kis értéket képvisel, hamar elhasználódik, így a Nemzeti Banknak évente  minden második papír 200-ast újra kellett gyártatnia.  A probléma rövidesen megszűnik, hiszen a papírból készült bankó helyét fém érme veszi át. 

A  Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa  tavaly nyáron döntött arról, hogy a papír 200 forintost  érme váltja fel.

Többféle motívum is felmerült, hogy mi legyen az érmén.  A fehér gólya, a  fakopáncs, a cifra kankalin és a kövér daravirág mellett a Megyeri hídra és  Lánchídra is lehet szavazni az interneten. A voksok többségét a legrégebbi és legnépszerűbb dunai átkelő kapta, így ez díszíti az érmét.

Az új pénz a százashoz hasonlóan kétféle fémből készült, méretét tekintve egy kicsivel nagyobb, mint az 50 forintos, de kevésbé vastag, mint a százas. Átmérője 28,3 mm, súlya 9 gramm. A fém 200 forintosból 15 és félmillió darabot legyártottak, év végéig összesen 71 millió készül belőle. 


Új fém 200 forintos érmék a Magyar Nemzeti Bank logisztikai központjában
Fotó: MTI - Soós Lajos


A kétszáz forintos érme és a bankjegy öt hónapig párhuzamosan marad forgalomban, november 16-ától azonban már csak az érme lesz törvényes fizetőeszköz, ugyanakkor a papírból készült változat még 20 évig beváltható az MNB pénztárában.


Forrás: Zalai Hírlap, MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!