Négy generáció a színpadon - Jubilált az Orff Ütőegyüttes (képgalériával)

Nagykanizsa - Szombaton este a Medgyaszay Házban ünnepelte 15 éves születésnapját a nagykanizsai Orff Ütőegyüttes. A koncerten négy generáció lépett a közönség elé, akik a xilofon, vibrafon és a marimba különleges egyvelegéből adtak ízelítőt.

Benedek Bálint

- A zene múlhatatlan része az emberi műveltségnek - zene nélkül nincs teljes ember -  mondta Kodály Zoltán. Talán utóbbi idézet indította útjára az Orff Ütőegyüttest is, akik Bücs Angéla zenetanár vezetésével először 1994. február 14-én egy farsangi bálon léptek fel, sőt ezt az alkalmat tekintik megalakulásuk kezdetének is. 

A Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Művészeti Iskola a csapat indulásától kezdve partner volt, így Bücs Angéla elkezdhette a munkát. A gyerekeket sem kellett sokat győzködni: az ütőhangszerek temperamentuma lenyűgözte őket!

Az együttes nevével Carl Orffra emlékezik, aki a 20. századi német muzsika egyik leghíresebb, s méltán legérdekesebb alakja volt. Az Orff-módszer lényege, hogy a beszéd, a ritmus, a tánc, az ének és a mozgás összhangban legyen.

- Igazán 2000-ben, egy zenei táborban érett össze teljesen a társaság - mondta Bücs Angéla. - Dobossal, basszus gitárossal, és zongorával kialakult a repertoár is. Innentől kezdve felléptünk a zalai tehetséges csoportoknak rendezett keszthelyi Helikon versenyen, ahol négy díjat nyertünk, sőt egyszer a fődíjat is elhódítottuk.  


Klikk a fotóra képgalériánkkért!
Fotó: Varga György

A Medgyaszay Házban rendezett fellépésen tavaszi zenei csemegének lehetett szem-, és fültanúja a közönség. Sőt a 37 főt számláló Orff Ütőegyüttes ügyelt arra is, hogy a zenén kívül a mozgásnak, így a táncnak is teret adhasson. Fellépett még a Farkas Ferenc Énekegyüttes, mellettük a Swans Balett csoport mutatta be a tudását. A repertoárból a latin amerikai táncok sem maradhattak ki, amit az Eraklin Táncklub növendékeitől láthatott a publikum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!