Hogyan válasszunk szemüveget? És mi van a kontaktlencsével?

Zalaegerszeg - A szakember szerint minden ember életében eljön az az időszak, amikor a szem kevésbé tud alkalmazkodni a különböző távolságokhoz. Ez egy természetes folyamat, ám a hiba a megfelelő szemüveggel tökéletesen korrigálható.

Horváth A. Attila

A legjobb, legesztétikusabb megoldás a multifokális, más néven progresszív lencse, aminek dioptriája a nézési távolsággal összhangban változik. 

- E lencsék előnye, hogy választóvonalak nélkül biztosítanak jó látást távolra és közelre egyaránt. A multifokális lencséket a híres gyártók már szinte széltorzítás nélkül állítják elő, s bár a széles látómező nyilván az árban is megmutatkozik, érdemes jó minőséget választani. Mivel egyénre szabottan készülnek, soha ne próbáljuk más szemüvegét hordani! - hangsúlyozza Hábetler Istvánné, a megyeszékhelyi Golf Optika vezetője. Mint mondja, a legmodernebb lencsekonstrukció alkalmazkodott a divatos keretekhez, s még esztétikusabb, ha vékonyított lencsét rendelünk. Ez főleg magasabb dioptria esetén célszerű megoldás, ráadásul a vékonyított lencse nehezebben törik, nagyobb a szakítószilárdsága.

- A szemüveglencséket fontos ellátni védőrétegekkel is. A karcmentes réteg óv a kisebb sérülésektől, a tükröződésmentes réteg pedig a szemet kíméli, továbbá kontrasztosabb látást biztosít. Speciális munkákhoz érdemes olaj-, zsír- és víztaszító védelmet kérni. Monitor előtti munkavégzéshez pedig munkaszemüveg készül, ami éles látást biztosít az olvasáshoz, s szűrőrétegével megóvja viselőjét a képernyő káros vibrálásától. 

Ám bizonyos esetekben a szemüvegnél praktikusabb   megoldás a kontaktlencse. Szilikonos alapanyagánál és oxigénáteresztő képességénél fogva nagyon kényelmes, nem irritálja a szemet, nem párásodik, nem kell törölgetni és nagyobb látóteret biztosít. 

- Azoknak, akik csak esetenként választják ezt a megoldást, a napi lejáratú kontaktlencsét ajánljuk. Manapság főleg a fiatalok körében hódít a színes kontaktlencse; a szivárvány minden színében lehet választani ezeket a hóbortos darabokat, megváltoztatva a szem eredeti színét. Azok számára is van már megoldás, akiknek multifokális vagy bifokális szemüveget kellene hordaniuk, hiszen a kontaklencséket ilyen változatokban is készítik - mondta el végül Hábetler Istvánné. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!