Újra nekifutnak: elkezdődött a Kikelet II.

Zalaegerszeg - Országszerte megkezdődött tegnaptól a Kikelet II. nevű ellenőrzéssorozat. A megyeszékhelyen a fogyasztóvédelmi felügyelők nyomába eredtünk, az első ellenőrzés helyszínére.

zaol.hu

A zalai fogyasztóvédelmi felügyelők szerdán  a megyeszékhelyen az Intersapar áruházba mentek, s mint minden egyéb alkalommal, próbavásárlásokkal vette kezdetét az ellenőrzés.

Két felügyelő páros két bevásárló kocsijába elsősorban a húsvéti szezonális termékkörökbe tartozó áruféleségekből válogatott, majd a pénztárnál, a blokk kézhezvétele után felfedték kilétüket, és megkezdődött az árucikkek egyenkénti, tételes visszaellenőrzése.

- Ellenőrizzük a húsvéti termékeket, élelmiszereket, köztük a figurális édességeket, játékokat, de az akció során elmegyünk a piacokra, vendéglátó egységekbe. Az idegenforgalommal kapcsolatos ellenőrzések is benn lesznek ezekben a vizsgálatsorozatban, ami arra irányul, hogy az idegenforgalmi egységek ajánlataikat a jogszabályoknak megfelelően teszik-e  - mondta a blokkon szereplő tételek azonosítása közben Erdei Lehel, a fogyasztóvédelem zalaegerszegi kirendeltség-vezetője.

A kirendeltség-vezető nemcsak az ünnepekre tekintettel, a mindennapi vásárlások kapcsán is praktikus tanácsként mondta, a vevők mindig kérjék a blokkot, habár erre az áruházakban nincs szükség, úgyis adják, viszont elmondta azt is: 

- Minden vásárlásnál ellenőrizzék, hogy az az ár kerül-e a pénztárgépbe, ami az árucikknél, a vásárlótérben fel van tüntetve. Elsősorban az akciós termékek árfeltüntetésére érdemes odafigyelni. Ezen kívül nézzük meg a különféle termékek összetételét, legyenek meg a játékok esetében azok a szükséges feliratok, amelyek a forgalomba hozás feltét,elei, mint például az ajánlott korosztály, a megfelelőséget tanúsító CE jelölés. Ha ajándékról van szó, nagyon fontos, hogy bontsuk ki, próbáljuk ki, nehogy utólag, az ünnepek alatt derüljön ki a hiba. 




 A Kikelet akció első „köre” tavaly zajlott. Akkor a február 21-től március 31-ig tartó ellenőrzésben  nyolc hatóság vett részt. Idén ez a szám már 11-re bővült.  2008. tavaszán  közel 30 ezer ellenőrzést folytattak le a hatóságok, s több mint 10 ezer bírságot szabtak ki, 1,62 milliárd forint összegben.  Kikelet II. hadművelet  április 1-30. között zajlik, s a tavalyihoz hasonlóan esetenként önállóan, illetve, ha a körülmények úgy kívánják, egymást segítve, közösen végzik az ellenőrzést a hatóságok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!