Megkapták jogos jussukat

Keszthely - A bíróság jogerős ítéletének megfelelően Sigray Antal örökösei csütörtökön megkapták azt a szobrot, aminek tulajdonlásáért örökség címen hosszasan pereskedtek a Helikon Kastélymúzeummal. Ám úgy tűnik, ezzel még nincs vége az ügynek, az örökösök ugyanis további tárgyakra tartanak igényt.

zaol.hu

A Sigray-család még a 40-es és 50-es években helyezte tartós múzeumi letétbe vagyontárgyainak nagy részét.  Az örökösök peres úton szeretnék visszakapni a jelenleg a Nemzeti Múzeumban, az Iparművészeti Múzeumban és a Helikon Kastélymúzeumban lévő műtárgyak egy részét.  A keszthelyi múzeumban található Paris ítélete című alkotás visszaszolgáltatása érdekében hat Sigray-örökös próbapert kezdeményezett.

A Keszthelyi Városi Bíróság novemberben arról döntött, hogy a közel kétszázezer forint értékű alkotás visszajár a családnak, mert az állam azzal nem szerzett tulajdonjogot, hogy anno leltárba vette a tárgyakat.  A múzeum  - mint azt korábban jogi képviselője javasolta - fellebbezést nyújtott be az elsőfokú ítélettel szemben, ám a bíróság másodfokon is arról határozott, hogy a műtárgyat át kell adni az örökösöknek

A végzést április 8-án kapta meg írásban a Helikon Kastélymúzeum jogi képviselője, a határozat a közgyűjteménytárat a műalkotás 15 napon belüli átadására kötelezte. 

A felperest képviselő ügyvéd jelezte, hogy a határnapon át akarják venni a szobrot. Erre csütörtökön került sor Budapesten.


Schell József, a Sigray-hagyaték egyik örököse középen, jobbra tőle Patay Géza ügyvéd éppen visszacsomagolják a Párisz ítélete című szobrot a pesti sajtótájékoztató után 
Fotó: MTI - Illyés Tibor



Témájában a görög mitológiai mondakörbe tartozó ábrázolású szobor emlékét a letéti helyen a volt leltári kartonja őrzi: Biszkvit porcelánból készült, négyalakos szobor, a pásztornak öltözött Parisz kezében almával, szemléli az előtte álló istennőt. 

Dr. Patay Géza ügyvéd állítása szerint a Helikon Kastélymúzeumban mintegy 90, a Sigray hagyatékból származó műtárgy található, melyek jogi megítélése az ominózus szoboréval azonos. 

A sajtónak is eljuttatott levélben az ügyvéd a család megbízására való hivatkozással felszólította a múzeum igazgatóját arra, hogy valamennyi tárgyat május 31-ig adja vissza a tulajdonosoknak

A levél arról is szól, hogy az örökösök, mint tulajdonosok, mindezen tárgyak május 15-e utáni múzeumi bemutatását megtiltják. 



A keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban a  szobor helyét egy váza foglalta el
Fotó: ZH - Horányi Árpád


- A szobor helyére egy vázát tettünk, azon vagyunk, hogy a vendégeinknek ne legyen szembetűnő a darab hiánya - jegyezte meg dr. Czoma László. Hozzátette: a levélben foglaltak tartalmát a hivatkozott jogi helyzet megítélését illetően megvizsgáltatja, az ügyben azt követően foglal állást. 


Forrás: ZH, Horányi Árpád





Az előzményekről a ZH online felületén:


2007. november 17.
 A Helikon Kastélymúzeum is érintett abban az ügyben, amelyben a Sigray- család örökösei korábban tartós múzeumi letétbe helyezett műtárgyakat követelnek vissza.

2007. december 04. 
Próbapert indítottak, mely során egy értékes szobor kiadására próbálják rábírni a Helikon Kastélymúzeumot.

2007. december 05.
Nem sikerült dönteni, így januárban folytatják a Sigray-szobor perét   

2008. január 16.
Nem született döntés a perelt szobor ügyében, az újabb  tárgylást  február 21-re tűzték ki.

2008. február 22.
Megint elhalasztották a tárgyalást, így  az értékes műtárgy esetleges kiadása tovább halasztódik.

2008. március 28.
Sigray-per: újra elnapolva. Immár sokadszora napolják el a tárgyalást, ám ezúttal nem tudni, mikor lesz folytatás. 

2008.november 19. 
Megszületett az elsőfokú ítélet: vissza kell adni a szobrot.

2008.november 22.
Az ügyben a jogi képviselő a Zala Megyei Bírósághoz való fellebbezést javasolja.

2009. február 27.
Paris ítéletét át kell adni a Sigray-hagyaték örököseinek



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!