Kegyetlen Zalabaromfi hagyaték: milliós adóság, elmaradt bérek

Zalaegerszeg - Több száz dolgozó munka nélkül, a bérgarancia alapból pótolva követelésük vagy annak csak egy része. A pulykatartók zöme adósságokkal küzd, és a jószág kétharmada eltűnt a megyéből. A Zalabaromfi Szárnyas Húsfeldolgozó Zrt. hagyatéka ez.

Hajdu Péter

- Ez a kilencvenöt pulyka még a tavaly őszi, utolsó telepítés maradéka. Még a Zalabaromfi integrációjában telepítettem 9 ezret, aztán a cég leállása után a Zalacereália Kft. segített a finanszírozásban. Most már körülbelül másfél hónappal túltartott állatok, talán leértékelve valamelyik feldolgozó elviszi őket. Most már naponta egy-egy elpusztul, felmondja a szívük a szolgálatot. A baromfitartás költségeibe be kellett szállnom, hiszen a dolgozóimat fizetni kellett, az adót, járulékokat fizetni kellett. Egy ekkora telepen például csak az alomnak való szalma belekerül kétmillió forintba. Úgyhogy most már az egész családom ingatlanain jelzálog van. A Zalabaromfi csődje miatt 29 millió forintunk tűnt el - mondja Hegyi Róbert, az egyik zalai baromfitartó kisvállalkozó.

 

A baromfitartó egyébként nem először ragadt benn az egerszegi feldolgozóval kapcsolatos bukásokban. Az ez előtti, 2006-os felszámolás, mint mondja, 6 millió forintjába került.

 

- Az enyém mellett most már édesanyámék házára is jelzálog került a bankhitel fejében, így számomra nincs más lehetséges út, mint a folytatás, mert egyébként a családom is csődbe kerül. Ez a néhány állat még ráfizetéssel kimegy innen, és sajnos nem tudom, hogy miből folytathatnám a termelést. Nincs, aki finanszírozza a további pulykatartást, új állományt nem tudok letelepíteni. De ha nem tudok ezen a telepen termelni, év gégére elviszi a bank - panaszolta Hegyi Róbert.

 

Elmondta, 14 éve foglalkozik csirke- és pulykatartással, a családja megélhetését még biztosítani tudja egy másik telepen levő csirkéiből, de a pulykaüzleten elszenvedett bukást nem lehet abból finanszírozni.

 

    Nem egyedül van hasonló helyzetben a megyében. A Zalabaromfi csődje padlóra vitte a zalai baromfitartást, de elsősorban a pulykahizlalást. Ezt alátámasztja az is, amit a baromfitartásban ugyancsak érdekelt Bedő Tibor elmondott.

 

- Míg a Zalabaromfi működése idején körülbelül 1,2 millió pulykát vágtunk, addig jelenleg 250-300 ezer darab lehet a megyében. A termelők kénytelenek voltak több mint kétharmadával csökkenteni az állományt, voltak, akik abba is hagyták. A nagy gond az állatok hónapokon át tartó finanszírozása, erre nincs már pénze az állattartóknak - mondta a szakember.

 

Bedő Tibor egyébként egyik letéteményese a baromfitartók összefogásán alapuló, lehetséges folytatásnak. A megszűnt feldolgozó helyett egy leendő új baromfivágó építésének tervei bontakoztak ki ez évre, aminek megvalósítására pályázati támogatást nyertek. Megalakult, bejegyezték a Zalai Baromfifeldolgozó Kft.-t, amelynek a szakember az ügyvezetője.

 

- A tervek készen vannak, most is éppen Pécsre megyek a tervezőhöz. Az üzem létesítésére ötvenszázalékos támogatottságú uniós pályázatot, összesen 403 millió forintot nyertünk. A mai helyzetben közel 1 milliárd forintos munkáról lesz szó, ami reményeink szerint Pacsán, zöldmezős beruházás során valósul meg. A kormányválság miatt várnunk kellett, a bizonytalanság miatt sehonnan sem kaptunk segítséget a folytatáshoz. Most a bankokhoz hitelek után járunk, és bízunk benne, hogy jövő ilyenkorra az üzem működni fog - mondta Bedő Tibor.

 

A leendő pacsai baromfifeldolgozó nagyságrendjéről elmondta, közepes méretű vágó lesz, ami a volt Zalabaromfi termelői körének mintegy 50-75 százalékát tudja majd fogadni, és pulyka, valamint brojlercsirke vágására tervezték.

 

    Hogy végül is mennyivel ragadtak benn a Zalabaromfi bukásában, illetve a cég számláinak a CIB Bank általi zárolásában a baromfitartók? Pontosan nem tudni, az érdekeltek Beszerzési, Értékesítési Szövetkezetének egyik vezetőjétől korábban 800 millió forintot hallottunk. Ezt a pénzt mint követelést nem lehet érvényesíteni a Zalabaromfi Szárnyashús Feldolgozó jelenlegi felszámolása során.

 

    Mint a volt Zalabaromfi egyik nagy beszállítója, a Zalatárnok-Tófej Mezőgazdasági Kft. vezetője, dr. Tolvaj Győző érdeklődésünkre elmondta, a baromfitartók nem a feldolgozóval álltak szerződéses kapcsolatban. A történetben itt vissza kell nyúlnunk a 2006-os, régi Zalabaromfi Zrt. felszámolását követő történésekhez. Miután a Dale-holding konzorcium megvette a felszámolásból, három új vállalkozást alapított. A Dale-Food Invest birtokába került az értékes ingatlan, a Zalabaromfi Kereskedőház kötött szerződést a termelőkkel, s mint dr. Tolvaj Győző elmondta, ez a termékértékesítési szerződés a termelőkkel a mai napig érvényben van, habár gyakorlatilag nem lehet mit kezdeni vele. A harmadik utódcég, a jelenleg felszámolás alatt levő Zalabaromfi Szárnyashús Feldolgozó Zrt. feladata az volt, hogy a beérkezett baromfit bérmunkában feldolgozta, és a készterméket átadta a kereskedőháznak. A feldolgozó tulajdonába lényegesebb vagyonelem nem került. Az a mintegy 800 tonna fagyasztott hús sem, amit a termelés leállása után, még idén év elején is szállítottak, de sem a feldolgozó utcára került dolgozói, sem a baromfitartók nem részesülhettek a bevételből.

 

A hármas cégalapítás praktikus megoldásnak bizonyult. Példája annak, hogy a kockázatos, sok embert foglalkoztató termelőegység csődje, s az azt követő felszámolás ne ránthassa magával a piacképes vagyont.

 

    A Zalabaromfi Szárnyas Zrt. felszámolóbiztosától, dr. Vass Magdolnától a felszámolás jelenlegi helyzetéről érdeklődtünk.

 

A felszámolási eljárás során az adós gazdálkodó szervezet volt ügyvezetésétől az aláírt, tevékenységet záró mérleget még nem kaptuk meg. A vagyonleltár-tervezetet részünkre az ügyvezetés megküldte, amelyből megállapítható, hogy a vagyon nagyobb részét idegen ingatlanon végzett beruházás és ezen beruházáshoz szükséges pótalkatrészek teszik ki, amelyek gyakorlatilag értékesíthetetlenek. A fentieken túlmenően a vagyonleltárban szereplő vagyontárgyak értékesítéséből sajnálatosan jelentősebb összegű bevételre nem számítunk. Az adós gazdálkodó szervezet székhelyeként szereplő ingatlan a vagyonleltár-tervezet szerint nem képezi az adós gazdálkodó szervezet tulajdonát. A felszámolási eljárás során két alkalommal igényeltünk támogatást a Bérgarancia Alaptól: 2009. február hónapban több mint 300 millió forintot, amely összeg kifizetése a dolgozók részére megtörtént, második alkalommal 2009. március hónapban több mint 100 millió forintot, ezen összeg kifizetése a dolgozók részére szintén megtörtént.

 

A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a munkavállalók járandóságának a Bérgarancia Alaptól maximálisan igényelhető bruttó 925000 forintot meghaladó része kifizetésére az adós vagyona fedezetet nem nyújt - idéztünk a felszámolóbiztos írásban küldött válaszából.

 

    Nem esett még szó arról a több mint 40 munkavállalóról, akik a Budapesten bejegyzett Zalabaromfi Kereskedőház alkalmazottai voltak, és Zalaegerszegen dolgoztak. Egyikük, Vassné Várközi Klára elmondta: 

- Tavaly augusztus óta nem kaptunk fizetést, de a bérgarancia alapból sem várhatunk segítséget, mivel a volt munkáltatónkkal, a Zalabaromfi Kereskedőházzal szemben máig sem indult felszámolás, pedig úgy tudjuk, több kérelmet beadtak már ezért. A felszámolástól remélhetünk némi segítséget. Amíg intézni kellett az ügyeket, addig biztonsági őrrel bemehettünk, de most már nem. Többen vagyunk, akik a személyes holmink-hoz sem tudtunk hozzájutni, ami bent maradt az irodában - közölte. 


Olvassa el, mi történt a cégnél! Klikk ide a témában készített dossziához!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!