A politikai képmutatás ellen: közös honlap

Budapest - Kíváncsi arra, miként ejti át folyamatosan a politika a választókat? A most elindult honlap célja a kampányfinanszírozás visszásságainak feltárása közérthető formában.

Zalai Hírlap

- Ma a pártok a hatályos jogszabályok semmibevételével, az állampolgárok számára átláthatatlan módon, vélhetően a közpénzek egy részének eltulajdonításával, soha nyilvánosságra nem kerülő háttéralkukra és gazdasági összefonódásokra épülő kampányaikkal versengenek a választók bizalmáért. A www.kepmutatas.hu oldal célja pontosan ezeknek a visszásságoknak a feltárása   - mondta Alexa Noémi, a Transparency International Magyarország igazgatója és Molnár Bálint, a Freedom House Europe igazgatóhelyettese az oldal elindításának apropóján. 
  
A weboldal neve igen találóan utal a jelenlegi állapotokra, s itt nemcsak a két szervezet reformjavaslatait tölthetik le a látogatók, de hamarosan elolvashatják a tényfeltáró riportokat a párt- és kampányfinanszírozással összefüggésbe hozható konkrét korrupciós, vagy korrupciógyanús ügyekről. A Pannon Lapok Társasága több más országos médium mellett ugyancsak csatlakozott a kezdeményezéshez, így a négy megye újságíróinak eddig elkészült írásai is -  már most is  -megtalálhatóak  az állandóan frissülő, új írásokat közlő  honlapon, mely foglalkozik a pártok becsült illegális bevételeinek nagyságával, és azzal is, hogy az adóhatóság miért nem nézhet bele a pártok gazdálkodásába. 

   - Nagyon fontosnak tartjuk, hogy  azok számára is érthetőbbé váljon a problémakör, akik nem foglalkoznak a politikai rendszer visszáságaival. Ehhez az kell, hogy olyan nyelven vázoljuk fel a problémákat, amelyek mindenki számára befogadhatóak. Szeretnénk, ha a politikusok számára egyértelművé válna, hogy valós társadalmi igény van a párt- és kampányfinanszírozás rendbetételére, hogy egyszer és mindenkorra véget érjen a képmutatás - tette hozzá Alexa és Molnár.

Fotó: ZH archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!