A bonsai, avagy miből lesz a cserebogár?

Biztos sokan emlékeznek a 80-as években bemutatott, Karate kölyök (Karate Kid) c. filmre? Az egyik kedvenc filmem volt akkor. Mr. Miyagi, a kertész, karatemester, és Daniel, a suttyó kisrác, akit mindig megvertek. Mr. Miyagi a film elején az élet bölcsességeiről beszélget Daniel-lel és közben metszegeti a bonsai fáit, majd ad egyet Daniel anyukájának és egyet Danielnek is.

Az Olvasó

 Mi is az a bonsai? 

Teszi fel a kérdést az az ember, aki érdeklődve kíváncsiskodik a téma iránt és kicsit szeretne erről többet megtudni.Rengeteg ember úgy hiszi, - hallva a hipermarketekben, és a magam példájából kiindulva -, a bonszáj egy kifejezetten, tálban való nevelésre alkalmas fafajta.

Pedig nem így van. A bonsai szó Japánból ered. Jelentése leegyszerűsítve: tálban nevelt fa, vagy kis fa tálban.

 

Keleten évszázadok óta nevelgetnek ilyen növényeket. Rengeteg kifejezetten erre szakosodott kertészetek vannak és jó pár bonsai edényt előállító kisiparosra is rá lehet lelni. 

A bonsai a tál és a fa összhangja. A rossz, nem kifejezetten a fához illő tálat választunk, elronthatjuk az képet.

Visszakanyarítva a téma elejére, nem egy különleges fafajta, de nem is egy különleges növény. Semmi ilyenről nincs szó. Nem génkezelt és nem megnyomorgatott fa.

Nincs szamuráj kardom. Nem vagyok tai-chi mester és nem hordok kimonót! Világ egyik számunkra legfurcsább és "legkiabálósabb" nyelvét nem beszélem. És rajtam kívül több millióan nem értik mire gondolok, mikor azt mondom: bonsai. 

Szóval semmi ördöngösség nincs elrejtve a levelek között. Bármilyen fából, bokorból, cserjéből lehet bonsai-t nevelni. A bonsai-okat két nagy csoportra lehet osztani: szobabonsai-ok és kültéri bonsai-ok.

 
Szobabonsai-ok, avagy akváriumfák
 
Rengeteg, tömeggyártásban előállított szobabonsai-t lehet kapni. Nekem is volt néhány, de mind elpusztult. Tanulmányszerzésnek azonban jók voltak. Egy valami nagyon fontos dolgot megtanultam velük kapcsolatban: Soha többé tömeggyártott fát! 

A hipermarketek nem tüntetik fel pontosan a fának a fajtáját. Ugyanis a minimum két szóból álló latin név alapján ki lehet deríteni, hogy milyen törődést igényel

Sajnos még a virágboltos sem ad megfelelő információt a neveléssel kapcsolatban. Csak azt hogy metszeni kell, meg tavasszal átültetni! Aztán kalap kabát, csak vidd már, hagy tegyem el a dohányt a pénztárgépbe. 

Kellő mértékű szaktanácsadás nagyon ritkán kap az ember, s ha nem ismerjük a fajtát, nem tudjuk, hogyan kell gondozni. Így általában,  2-3 hónap, aztán kampec. És sajnálkozunk, hogy pedig én  öntöztem. ( Az ilyen fa Magyarországon sajnos rövid életű. Ahol ezeket nevelik, ott más a klíma. Magasabb a levegő páratartalma mint nálunk. Ezért élnek meg ott ezek a növények oly vígan.)
 
A bonsai-ok törődést és odafigyelést igényelnek. A legtöbb fajnak megfelelő páratartalmat kell biztosítani. Ha ez nincs megadva, akkor nem érzi otthon magát a fa és akkor jöhetnek az S.O.S. elsősegélynyújtások (bezacskózás, stb.), amikkel ha szerencséje van az embernek megmentheti a növényt. Utána pedig folyamatosan biztosítani kell ezt a klímát (akváriumban nevelni). Persze, ha az ember nem egy panelben lakik, hanem kertes, családi házban és meg tudja oldani a magas páratartalom megtartását, - például  fóliasátor, üvegház segítségével - akkor nyert ügye van. Aki meg mindenféle gond nélkül tud tartani ilyen fát a lakásban, annak gratulálok. Én nem jöttem rá, hogy mi számukra a hosszú élet titka.


Kültéri bonsai
 
De mint fentebb említettem, nem csak szobában tartható bonsai létezik. Mikor tudomásomra jutott, miután kicsit utána olvasta m hogy szabadban, erdőben elő fákból is lehet kis fát nevelni, sőt ezáltal hamarabb lehet igazi bonsai-od, mivel megspórolsz jópár évet - rohantam ki az erdőbe és aminek kicsit vastagabb törzse volt, és volt 30 cm-ig elágazás a törzsön, a közeli erdősben visszavágtam és kiástam mindet. Persze nem rögtön, mert azt hiszem nyár volt, és szigorúan ősztől( lombhullástól)-tavaszig(rügyezésig) lehet fát begyűjteni. Ugyanis ekkor vegetálnak a fák. De én inkább tavasszal szoktam. Ha nyáron kiásol egy fát nem sok remény van rá, hogy megmarad. Vagyis remény mindig van, de esély ritkábban. Van amit egyből cserépbe tettem, van amit visszaástam a kertbe. A szabad földben sokkal jobban fejlődik a növény. Néhány évig kint lehet hagyni és utána újból kiásni és edénybe ültetni.

Másik lehetőség a begyűjtésre a faiskolai növények. Kertészetekben lehet találni olyan csemetéket, amik selejtesek, csököttek. Na ezek kellenek nekünk. Jobb esetben fél áron el lehet ezeket vinni vagy ingyen.

Nyáron érdemes kimenni az erdőbe, és egy természeti séta keretei között, nevelésre alkalmas fákat keresni ill. megjelölni azokat pl. színes szalaggal. Levélbe borulva könnyebben fel lehet ismerni a fa fajtáját és meg lehet állapítani, hogy alkalmas-e számunkra.

Mikor már beszereztük szépen lassan elkezdődhet a nevelés. Nevelőtálban, műanyagtálban ez akár lehet 5-10 év is. Kigondoljuk a növény számára legmegfelelőbb formát, elképzeljük, hogy a jövőben hogy nézzen ki és kedvünkre alakítjuk. Ezt az ágak lehúzatásával vagy drótozással érhetjük el.


A bonsai művészet

Az ember, mikor szépen lassan kezdi megismerni ezeket a kis csodálatos teremtményeket, mélyebb betekintést nyer a természetbe, látóköre kitágul, látása kiélesedik. Egyre több fát felismer úton-útszélen, vagy az erdőben.

Ebben a modern világban ha nem lenne internet, elképzelhető, hogy rég felhagytam volna a nevelésükkel.

Nagyon sok dolgot lehet tanulni a világhálón keresztül. Fórumokban segítséget, tanácsot lehet kérni. Emellett 10-15 magyar nyelvű, irodalmi alkotást lehet megvásárolni.

Lassan egyre többen kezdik megszeretni ezt a hobbit. Először csak hobbi, egy idő után szenvedély, majd művészet.
 
Mint minden hobbira, (ha az ember elkötelezte magát mellette) erre is költeni kell. A szerszámok kerülhetnek akár néhány százezer forintba is. Méregdrága, eredeti japán szerszámokat, kellékeket is be lehet szerezni már hazánkban. Az én szerszámaim, kb. tizenötezer forintba kerültek. Sok szerszámot, kelléket lehet helyettesíteni másokkal, pl.: az ollókat, drótvágókat, drótokat, véső-, faragószerszámokat, stb. Ha az ember már komolyabban áll dolgokhoz nem elég neki csak egy olló, amivel metszi az ágakat.

Ez egyfajta művészet. Legalábbis Japánban művészek a kertészek. Az ember a fantáziájának megfelelően alakít ki egy fát, miközben a növényben visszatükröződik gazdája jelleme. A fa folyamatosan fejlődik, alakul. Egy ilyen mű sohasem lesz kész. Ez nem egy szobor, amikor a művész a végén azt mondja: Végeztem!! Én ezt a gondolatot magamban tovább folyatom: egyelőre! Éppen ezért izgalmas, annak ellenére hogy milyen unalmasnak tűnik.
Egy fa, mint ahogy szabadban megtalálható nagytestvérei, elélhetnek akár több száz évig is, ezzel minket túlélve. Így a következő generáció folytathatja a nevelést, persze csak, ha van kedve hozzá.

Jelenleg kb. 30-40 fám nevelődik tálban. Ezen kívül mintegy 20 erősödik szabadföldben, várva azt hogy kiássam. A bonsai-okkal 5 éve kezdtem el foglalkozni és magamat még kezdőnek tartom. Sokat tanultam, tapasztaltam, de rengeteget kell még tanulnom és tapasztalnom.
 
Ezzel a cikkel a bonsai nevelést próbálom kicsit népszerűsíteni és bemutatni az embereknek, hogy ilyet is lehet hazánkban. Aki egyszer kipróbálta és elpusztult a fája, lehet hogy elkeseredett és feladta. Ne féljen attól, hogy újra legyen egy ilyen kis növénye!


Írta:  
Bolla Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!