Milyen a jó kutyás? - Jóban van a szomszédjával!

<b>Zalaegerszeg</b> - A Göcsej Kutya Klubban egy a fővárosban már sikerrel alkalmazott módszer segítségével kutyát és kutyás embert képeznek. A szeminárium alapvetése: a bajok gyökere mindig a gazdiban keresendő.

Varga Andor

Már legalábbis ha a kutyás társadalom és a többiek viszonyát terhelő sok konfliktus eredőjét keressük - fogalmazott Korom Gábor, a szombati nyitó szeminárium meghívott előadója, a Kutyák a Harmadik Évezredben Kinológiai Egyesület vezetője, a képzésben mostantól Zalaegerszegen is alkalmazott tükör-módszer megalkotója. A kutyás élethelyzetekkel rendszeresen találkozó tudósító számára a hangütés állatos oldalról legalábbis szokatlan, s épp ezért érdekes.



- Rengeteg baj van a fővárosban is ezen a téren, s a tapasztalat azt mutatja, minden a gazdik hozzáállásától függ - részletezte Korom Gábor. - Az ember felelős a kutyájáért, annak viselkedéséért, az állaton csak nagyon korlátozott mértékben kérhető számon, hogy nincs tisztában a társas együttélés írott és íratlan szabályaival  nagyjából annyira, amennyire a gazdája megtanítja ezekre. Erre dolgoztuk ki a tükör-módszert, melynek lényege az, hogy az ember és a kutya is megtanulja, hogyan lehet közösen, békében élni a világgal. A mottónk szerint a jó kutyatartót arról lehet megismerni, hogy jóban van a szomszédjával.



Az egerszegi szeminárium célcsoportja a Göcsej KK kiképzői és segítői köre, az elkövetkező két hónapban ők sajátítják el a módszert, hogy aztán tovább tudják adni az ismereteket a környékbeli többi kutyásnak. Az iskolába jelentkezett kutyákból falkát alakítanak, ebben az állatok szabadon közlekednek, és sajátítják el mindazt az ismeretet, amire egy jó kutyának szüksége van.


Nézze meg képgalériánkat is! Klikk a képekre! 
Fotó: Pezzetta Umberto


A Göcsej Kutya Klub - mint vezetőjétől, Gróf Krisztiántól hallottuk - a 90-es évek elejének egy kutyás baráti társaságából fejlődött ki. A ma hivatalosan huszonötös taglétszámú szervezet Zala-parti bázisán tavasszal és ősszel is tanfolyamok indulnak, s a kutyaóvodától egészen a különféle versenyekre (őrző-védő, engedelmességi) való felkészítésig terjed a működés palettája. 

A képzésekre idényenként 30-50 kutyus és gazdi jár, akiknek az egykori  amatőr kutyatartókból lett szakértő göcsejes segítők adnak tanácsokat. És ez azt is jelenti, hogy évről évre ennyivel több kutyus él a városban, "aki" tudja, mi a dolga társasházi közösségben, csúcsforgalomban, más kutyák közt a parkban, vagy éppen ha megpillant egy macskát az utca túloldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!