Iszappal borították el a természetvédelmi területet

<b>Zalaegerszeg</b> - Új eljárásra kötelezte pénteken a megyei bíróság a környezetvédelmi főfelügyelőséget a fenékpusztai medertisztítás ügyében. Tavaly itt a horgászok 200 négyzetméteren raktak le iszapot, védett területen, engedély nélkül.

MTI

Az Amur Horgászegyesület a madárgyűrűző tábor közelében csónakkikötőjük kialakítása érdekében kért a vízügyi igazgatóságtól engedélyt medertisztításhoz tavaly februárban. Ezt úgy kapták meg, hogy az iszapot nem deponálhatják.

Ehelyett a kitermelt anyagot hulladéklerakóba kellett volna elszállítaniuk. Ettől eltérően azonban a művelet során mintegy 200 négyzetmétert iszappal borítottak be. Mindezt olyan természetvédelmi területen, ahol ritka növények: pókbangó, hússzínű ujjas kosbor, gyilkos csomorika, lápi csalán, kormos csáté tenyésznek, valamint élőhelye a mocsári teknősnek és számos kétéltűnek. (Rendőrségi eljárás is indult, ennek során a tavaly nyáron elkészült szakértői vélemény félmillió forintra teszi a növényekben bekövetkezett kárt.)

A szabálytalan munka miatt a környezetvédelmi felügyelőség első fokon 250 ezer forint bírsággal sújtotta az egyesületet. E határozat ellen a horgászok fellebbeztek. Ennek nyomán az elmarasztaló határozatot megsemmisítették és új eljárást sem kezdeményeztek. Tehát, mintha semmi sem történt volna és ráadásul az iszap is ott maradt.

Az ügy ilyetén alakulása miatt a madártani egyesület zalai csoportja keresetet nyújtott be a másodfokú főfelügyelőségi határozat ellen.

Tegnap a megyei bíróság előtt a környezetvédelmi főfelügyelőség képviseletében dr. Iván Antal egyebek mellett azzal érvelt, hogy a május 15-én megtartott helyszíni szemléjükön nem lehetett megállapítani, milyen növény vagy állat károsodott. Mivel ennek felderítése új eljárástól sem volt várható, ezért nem kötelezték erre az első fokon határozatot hozó igazgatóságot, hanem az eljárást megszüntették. A 250 ezer forintos büntetést is törölték, mert önmagában az engedély nélküli tevékenység nem ad alapot a bírságolásra, szólt a magyarázat.

Nos, a megyei bíróság tegnap úgy látta, alapos a madártani egyesület keresete, és új eljárásra kötelezte a környezetvédelmi hatóságot. Ennek során megfelelő alapossággal tisztázni kell a tényállást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!