Csörög az euró, gurul a forint

<b>Zalaegerszeg</b> - Bár a közös európai pénz árfolyama az utóbbi hetekben soha nem látott magaslatokban járt, forintra váltás helyett az emberek mégis euróvásárlási szándékkal keresték fel a pénzváltókat.

Varga Lívia

A 300 forint környékén  mozgó euróárfolyam még mindig rendkívül magas. Ennek ellenére az elmúlt hetekben több vidéki város pénzváltójában is euróhiány alakult ki, ráadásul éppen azokban a napokban, mikor az euróforint árfolyam rekordot rekordra döntött.

Magyarországon nincs sem valutaválság, sem valutahiány  szögezi le a hírre reagálva  az Exclusive Change területi vezetője, Pados Gábor.  Az viszont valóban igaz, hogy a rendkívül gyenge forint sem ösztönzi arra az embereket, hogy megszabaduljanak valutában tartott megtakarításaiktól, sőt.

Emlékezetes, hogy tavaly nyáron, a 240 forintos euróárfolyam sokakat sarkallt arra, hogy euróba fektessék spórolt pénzüket.

Ősszel, mikor a forint gyengülni kezdett, az akkori  legmagasabb árfolyamok (275-285) környékén sokan túladtak a bespájzolt valután, a forint további gyengülésével azonban ismét megjelentek a vevők.  

- A gyenge forint ellenére forgalmunk jelentős részét továbbra is a vásárlások adják - folytatja Pados Gábor.  A szakember úgy gondolja, hogy nem külföldi utazásra készülődve vásárolnak, hanem a forint  további gyengülésétől tartva  megtakarított pénzüket igyekeznek valutába átmenteni.

A területi vezető elmondása szerint, akik komolyabb tételben vásárolnak, jellemzően három- és tízezer euró közt váltanak. - A válság nálunk a korábbinál erőteljesebb forgalmat generált, a tavalyihoz képest legalább harminc százalékkal nagyobbat - folytatja Pados Gábor.

S hogy a híradásokban megjelent átmeneti euróhiányról is szót ejtsünk, elmondja, hazánkban a pénzváltók minden, valuta iránti igényt ki tudnak szolgálni.

 A kisebb összegű euró- és svájci frank vásárlásokat azonnal ki tudjuk elégíteni, a nagyobb igényeket pedig, mondjuk öt-tízezer svájci franktól, mivel azt a velünk kapcsolatban álló bankoktól nekünk is rendelnünk kell, a legrosszabb esetben is huszonnégy óra alatt teljesítjük.

Arról, hogy érdemes-e pénzünket továbbra is valutába fektetni, az országban száz, Zalában pedig hét pénzváltót működtető hálózat területi vezetője óvatosan nyilatkozik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!