Lyukas az iskolafogászat?

<b>Zalaegerszeg</b> - Elvileg ingyenes, elvileg kötelező, elvileg jól szervezett. Az iskolafogászati ellátás működését vizsgálva azonban jó néhány anomáliával találkozunk, a nyáron bevezetett volumenkorlátozás ráadásul a szűrések menetét is jelentősen megváltoztatta.

zaol.hu

A 3 és 18 év közötti korosztály tagjainak, illetve a 18 év feletti nappalis középiskolásoknak évente kétszer kell megjelenniük a kötelező szűréseken, tanítási időben, az oktatási, nevelési intézmény szervezésében. E vizsgálatok célja a rendellenességek felismerése és a prevenció, orvosi beavatkozás (tömés, húzás) azonban ilyenkor nem történik, arra a gyerek tájékoztatását követően, szülői beleegyezés esetén, visszahívás alapján van lehetőség. 
Dr. Iván Gyula fogszakorvos rendelőjében

Az iskolafogászati rendszer működtetése az alapellátások körébe, tehát az önkormányzatok kötelező feladatai közé tartozik, ingyenességét az egészségpénztári finanszírozás biztosítja, a gyakorlatban azonban majd minden érintett nehézségekről számol be: az orvos a térítés mértékére, a beteg az anyagi hozzájárulásra panaszkodik.

Kíváncsi a részletekre? 

A Zalai Hírlap szombati összeállításában megszólal 

Zimborás Béla, a megyeszékhelyi polgármesteri hivatal népjóléti osztályának helyettes vezetője;
Rozmán Sándor, a Deák-Széchenyi szakközép- és szakiskola igazgatója;
Makovecz Tamás, a Belvárosi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatója;
dr. Iván Gyula fogszakorvos
és Szűcsné Dóczi Zsuzsanna betegjogi képviselő.
 

Ezek is érdekelhetik