Bulvár

2011.05.17. 12:27

Japán zenészek kísérik a Budapesten fellépő Marty Friedman-t

A Megadeth egykori gitárosa, Marty Friedman ad koncertet május 19-én Budapesten, a Diesel Clubban. A világhírű zenészt - aki legutóbbi, Bad D.N.A. című anyagának albumával érkezik hazánkba - japán muzsikusok kísérik.

Gyuricza Ferenc

Az amerikai származású, de jelenleg Japánban élő Marty Friedman a Megadeth révén vált igazán ismertté, ám a zenész már azt megelőzően is felhívta magára a figyelmet virtuóz játékával. Karrierje 1982-ben kezdődött a Deuce nevű zenekarban, majd dolgozott együtt a Vixe-n-nel, később pedig az ebből kifejlődött Hawaii tagja lett. Ez utóbbi formációval három albumot is kiadott. Pályafutásában meghatározó pillanat volt, amikor a szintén virtuóz gitárosként megismert Jason Becker-rel együtt létrehozták a Cacophony nevű formációt. A két gitárosra alapozó zenekar 1989-es feloszlása után csábította magához az akkor már világhírű Megadeth vezetője, Dave Mustaine.


Marty Friedman 1990-től tíz éven keresztül volt a Megadeth tagja. Az első album, amelyen már ő is közreműködött, a platina státuszt elért Rust In Peace volt. Ugyan a Megadeth vezetője és fő dalszerzője mindig is Dave Mustaine maradt, ám az új tagnak is lehetősége nyílt bemutatni utánozhatatlan technikáját, ezáltal játéka az új zenekara dalain is felismerhető lett. A Rust In Peace sikere után a Megadeth egy kicsit populárisabb irányba fordult, 1992 nyarára készült el a zenekar legsikeresebb albuma, a Countdown To Extinction, majd azt követte a két évvel később kiadott Youthanasia, rajta az A Tout Le Monde című dallal. Marty Friedman ekkor már ugyanúgy világhírű zenésznek számított, mint a Megadeth vezetője. A gitáros még két lemezen működött közre - a Cryptic WEritings 1997-ben, a Risk 1999-ben jelent meg -, majd szakított társaival. Ettől kezdve szólistaként dolgozott tovább, illetve vendégként segített ki zenekarokat vagy alkalmi formációkban vett részt. Dolgozott együtt a Golden Globe-díjat nyert japán szintetizátoros Kitaro-val, a Tourniquet nevű keresztény rockzenekar-ral, de a pszichedelikus trance-zenét játszó Zeta-val is.



Szólistaként eddig 11 albumot készített, az elsőt még 1988-ban Dragon’s Kiss címmel, de a Megadeth-ben eltöltött évek alatt is született három önálló albuma, a Scenes, az Introduction és a True Obsessions. A Megadeth-ből való kiválását követően sorra jelenteti meg lemezeit, melyek közül a legismertebb a 2006-os Loudspeaker. Eközben televíziós személyiséggé is vált.

Marty Friedman autodidakta gitáros, akinek stílusát a neo-klasszikus, progresszív és thrash gyökerek mellett a keleti hatások formálták. A zenész immár hosszú évek óta Japánban él, ám már korábban is erős vonzódást mutatott a távol-keleti ország iránt, hiszen lemezeit ott készítette, illetve jelentette meg, számos alkalommal lépett fel az ottani közönség előtt. Marty Friedman játéka közben gyakran használ arpeggio akkordokat, illetve skálákat. Kéztartása is jellegzetes, ami szintén komoly hatással van sajátos szólótechnikájára.


Marty Friedman albumai - beleértve a Megadeth-tel készített nagylemezeket is - összesen 27 alkalommal értek el arany- vagy platina státuszt. A gitárost emellett hat alkalommal jelölték Grammy-díjra. A május 19-i budapesti koncerten szólópályafutásának dalait tűzi műsorra. Kísérőzenekarát japán muzsikusok alkotják. Előzenekarként a magyar K3 lép még színpadra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!