Bulvár

2016.02.28. 11:53

Beharangozó a 88. Oscar gálára! Miért pont Oscar a díj neve?

Az Oscar-díj a legnagyobb múltra visszatekintő filmes elismerés. 1929 óta kerül kiosztásra, minden évben, még a világháború idején sem maradt el a gála. A Hollywoodban tartandó ceremóniáról mindenki hallott már, de arról jóval kevesebben tudnak, hogy miért pont Oscar-díjnak hívják az itt átadott szobrocskát?

Mikó-Baráth György

Az első gálán még nem volt elnevezése a díjnak. Az Oscar elnevezéshez egy  legendát kötnek a források. 1931-ben az amerikai filmakadémia egyik vezetőjének kezébe akadt egy átadásra váró szobrocska. Nézegette, nézegette, s egy ismerős arcot vélt benne felfedezni. Mégpedig saját nagyapjáét, akit történetesen Oscarnak hívtak. S így, ez az elnevezés maradt fenn mind a mai napig.

Az idei gálát különösen nagy érdeklődés kíséri Magyarországon, hisz a Nemes Jeles László által rendezett Saul fia komoly esélyesként vág neki a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. Ugyanakkor a történelem során, máskor is ért már el kisebb-nagyobb sikereket magyar produkció. Mostanáig egyetlen magyar film nyert Oscart, 1982-ben Szabó István Mephistója. De a rendező további négy filmje is kapott jelölést a legjobb külföldi film kategóriájában. Még a Mephisto sikere előtt, a legjobb animációs film kategóriában is volt magyar siker, hiszen Rófusz Ferenc A légy című alkotása szintén diadalt aratott. Talán az eddigi magyar vonatkozású információknál is kevesebben tudják azt, hogy Molnár Ferenc örök értékű művének, A Pál utcai fiúknak 1969-es film feldolgozását is jelölték Oscar-díjra. Legutoljára 2007-ben az M. Tóth Géza által készített Maestró című animációs rövidfilm ért el a hollywoodi gáláig, ahol bár nem nyert, de már a jelölése is hosszú szüntetet tört meg a magyar filmek szereplését illetően.

Végre meghozza az aranyszobrocskát DiCaprionak A visszatérő?

S most lássuk az idei jelölteket!

Legjobb film: A nagy dobás, Kémek hídja, Brooklyn. Mad Max: A harag útja, Mentőexpedíció, A visszatérő, A szoba, Spotlight: Egy nyomozás részletei

Legjobb rendező: Adam McKay, A nagy dobás. George Miller, Mad Max: A harag útja.
Alejandro González Iñárritu, A visszatérő. Lenny Abrahamson, A szoba.
Tom McCarthy, Spotlight: Egy nyomozás részletei.

Legjobb férfi főszereplő: Bryan Cranston, Trumbo. Matt Damon, Mentőexpedíció. Leonardo DiCaprio, A visszatérő. Michael Fassbender, Steve Jobs Eddie Redmayne, A dán lány.

Legjobb női főszereplő: Cate Blanchett, Carol Brie Larson, A szoba. Jennifer Lawrence, Joy. Charlotte Rampling, 45 év. Saoirse Ronan, Brooklyn.

Legjobb férfi mellékszereplő: Christian Bale, A nagy dobás. Tom Hardy, A visszatérő.
Mark Ruffalo, Spotlight: Egy nyomozás részletei. Mark Rylance, Kémek hídja. Sylvester Stallone, Creed: Apollo fia.

Legjobb női mellékszereplő: Jennifer Jason Leigh, Aljas nyolcas. Rooney Mara, Carol. Rachel McAdams, Spotlight: Egy nyomozás részletei. Alicia Vikander, A dán lány. Kate Winslet, Steve Jobs.

Legjobb eredeti forgatókönyv: Kémek hídja, Ex Machina, Agymanók, Spotlight: Egy nyomozás részletei, Straight Outta Compton.

Legjobb adaptált forgatókönyv: A nagy dobás, Brooklyn, Carol, Mentőexpedíció, A szoba.

Legjobb idegen nyelvű film: A kígyó ölelése (Kolumbia), Krigen/A War (Dánia), Mustang (Franciaország),  Saul fia (Magyarország), A sivatagon át (Jordánia).

A Cannes-ban, s a tegnapi független filmes Oscaron elért győzelem után a legjobb idegennyelvű filmnek is a Saul fiát választják?

S díjat adnak még a következő kategóriákban: legjobb animációs film, legjobb látványtervezés, legjobb fényképezés, legjobb jelmez, legjobb vágás, legjobb smink, legjobb zene, legjobb betétdal, legjobb hangkeverés, legjobb hangvágás, legjobb vizuális effektek, legjobb dokumentumfilm, legjobb rövid dokumentumfilm, legjobb rövid animációs film, legjobb rövidfilm.

A közvéleményt leginkább foglalkoztató kérdések talán a következők. A „medvetánc" végre meghozza-e a már réges-rég megérdemelt szobrot Leonardo DiCaprionak? Egy díjjal a kezében ki tud-e emelkedni Jennifer Lawrence a fecsegő poszáta árnyékából? Ér-e szobrot, s ha igen mennyit az új Mad Max, s annak zseniális látványvilága? Sokak kedvence, Sylvester Stallone, s az öreg Rocky figurája elég lesz-e a legjobb férfi mellékszereplő díjhoz? S ami a magyar filmes berkeket bizonyára leginkább érdekli, a Saul fia lesz a második magyar film, amely megnyeri a legjobb idegen nyelvű film kategóriáját? Ezekre a kérdésekre, s minden továbbira választ kapunk a 29-én hajnali 2-kor kezdődő gálán!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!