Bulvár

2016.02.10. 17:58

Azonosulnak a rap üzenetével

Zalaegerszeg – Engem a jó Isten meghagyott gyereknek, ami nagy áldás ebben a műfajban. Ha mondjuk könyvelő lennék, s egy irodában dolgoznék, bizonyára rengeteg problémám lenne, így viszont egészen jól elvagyok magammal.

Gyuricza Ferenc

Ezekkel a szavakkal jellemezte önmagát Zana Zoltán, azaz Ganxsta Zolee, aki az év elején töltötte be az ötvenedik évét. A rap hazai fenegyereke azt mondja: bár jócskán követett el hibát életében, ám semmit nem bánt meg. Az elmúlt hét végén tartott zalaegerszegi koncertje apropóján beszélgettünk vele, illetve zenekara, a Kartel új gitárosával, a zalaegerszegi származású Takács Vilmossal, azaz Vilkóval.

– Ez már a második olyan esztendő, amit folyamatos ünnepléssel töltök – folytatta a rapper. – Tavaly a Kartel volt húszéves, amiről igyekeztünk is méltóképpen megemlékezni. Egy éven át szülinapot tartani viszont igen megerőltető, ám egyben nagyon szórakoztató is. Most pedig igyekszem saját magamat megünnepelni, ennek is megtaláltuk a formáját. Tavaly úgynevezett tribute album jelent, ezen a hazai színtér kiváló zenekarai dolgozták fel a Kartel dalait, ezt a sort egyes kiemelt koncerteken színpadra is vittük, idén januárban pedig azt a klasszikus felállást tettük színpadra, amit 1997 óta nem láthatott a közönség.

Tavaly volt húszéves a Kartel, idén Ganxsta Zolee ünnepli ötvenedik szülinapját

– Ezt a sorozatot egy úgynevezett classic rap programmal kívánjuk folytatni – vette át a szót Vilkó. – Szintén Zolee ötlete volt, hogy gyűjtsük össze azokat a klasszikus rap számokat, melyek meghatározóak voltak a Kartel történetében vagy az ő életében, és azokat játsszuk el. Ez egy teljesen új projekt, még dolgozunk rajta, de hamarosan ezt is bemutatjuk.

– A Jump Around a House Of Pain-től például már teljesen hozzánk ragadt, lassan be is nyújthatom az igényemet a jogdíjra – neveti el magát Zolee. – De a Funky Cold Medina a zseniális Tone Loc-tól, a Fight For Your Rights a Beastie Boys-tól vagy a Walk This Way a Run D.M.C.-től is szerepel már a programban. Lesz Dr. Dre, Tupac, L.L. Cool J, s persze Cypress Hill is, tőlük a Paradise City-t játsszuk, azt a Guns N’ Roses feldolgozást, amit úgy csináltak meg, hogy csak a refrén maradt az eredeti, s rap verzéket tettek hozzá. Ezek a dalok mind személyes kedvenceim, egyedül a Cyp-ress Hillt választottuk Vilmos kedvéért, hiszen közismert az ő őskötődése a Guns N’ Roses-hoz.

Zolee azt is elmondta, hazánkban ma szinte egyáltalán nincs a klasszikus rapnek táptalaja, a Kartel az egyetlen ismert zenekar, amelyik igyekszik életben tartani a műfajt. Pedig igény lenne rá, ezt azok a koncertek bizonyították számára, amiken vendégként vett részt.

– Az említett tavalyi tribute albumnak köszönhetően mély barátságot kötöttünk olyan fiatalabb zenekarokkal, mint a Punnany Massif vagy a Brains – folytatta a rapper. – Haverság volt eddig is, amolyan lazább kötelék, de most egészen szorosra fűztük a szálakat. így nem csak mi hívtuk őket vendégnek a kiemelt koncertekre, a felkérést ők is viszonozták, így egészen más korosztály előtt léptem fel. Öröm volt látni, ahogy azok a fiatal kis gádzsik, valamint az egyetemisták őrjöngtek. Sokuk első alkalommal szembesült azzal, hogy mi is az a rap. Mert ami ma van, annak valójában köze nincs a raphez. Egy kicsit énekelgetünk, egy keveset rappelünk, kicsit poposak vagyunk, ma ez megy. Én ebbe a sorba nem szeretnék beállni, ciki is lenne tőlem. Az igazi rap-közönség pedig vélhetően kiröhögne. Nekünk az a fontos, hogy maradjunk hitelesek. Arénabulit valószínűleg sosem fogunk csinálni, hiszen rétegzenét játszunk, de a Barba Negrát, mint azt a legutóbbi koncertjeink példája is mutatja, képesek vagyunk így is koppra megtölteni.

A classic rap műsor próbái közben sorra születnek az új Kartel dalok is, ezekből nemcsak a régi szerzőtárs, Pierrot, valamint az új Kartel-tagok, Vilkó és a basszusgitáros Kovács Dávid veszi ki részét, de a Punnany Massif frontembere is bejelentkezett, hogy szívesen írna dalt Ganxstának.

– A zene az rendben is van, de a szövegírást nem adom ki a kezemből – jelentette ki Zolee. – A rap ugyanis az a műfaj, ahol az MC-nek szövegírónak is kell lenni. Azonosulnod kell az üzenettel. Nagyon gagyerák az a rapper, aki más szövegét adja elő.

– Én is nagyon élvezem az alkotómunkát, életem legjobb döntése volt, amikor a Kartelbe átnyergeltem – tette hozzá Vilkó. – Sokkal változatosabb a zene, minden dal egy teljesen más műfaj, és sokkal jobban ki is tudok itt bontakozni, mint a Hollywood Rose-ban. Persze eleinte nagyon élveztem, hogy kiállhattam a színpadra eljátszani Slash szólóit, és ezáltal én lehettem a nagy király, de már nem igénylem ezt. A Kartel viszont valóban olyan, mint egy nagy család, s itt nagyon jól érzem magam.

– Ennek a zenekarnak éppen az a lényege, hogy ő most nem Slash, hanem Takács Vilmos a Kartelből – veti közbe Zolee. – Bevallom férfiasan, amikor ezt először kimondta, hazamentem sírni. Mert hogyan nézne ki, ha mások előtt morzsolnék el akár csak egy könnycseppet is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!