Bulvár

2012.04.05. 08:20

Újra aktív a Toto

Bár néhány évvel ezelőtt mg a feloszlását jelentette be minden idők egyik legnagyobb hatású dallamos rockzenekaraként ismert Toto, 2010-től azonban újra aktív a legendás hírű társulat. A zenekar 2012 nyarán Európában turnézik, ennek során Budapestre is eljut.

Gyuricza Ferenc

A Toto immár 35 éve elismert szereplője a zenei életnek, amelyre komoly hatással volt. 1977-es Los Angeles-i megalakulásuk óta legendás karriert futottak be, amit 17 album, valamint több, mint 35 millió eladott példány fémjelez. Dalaik közül az Africa, a Hold The Line, a Rosanna, az I Won’t Hold You Back és az I’ll Be Over You is a slágerlisták élén szerepelt. A 2010 óta ismét aktív együttesben a gitáros Steve Lukather mellett két további alapító tag, Steve Porcaro és David Paich is szerepel.


A Toto népszerűsége többek közt annak köszönhető, hogy szerzeményeik többsége könnyed, légies hangulatú, ám soha nem fért kétség a zenészek magas szintű, sokszínű hangszeres tudásához és igényességéhez. A zenekar a rock, a pop és a jazz hatásait ötvözte albumain, ezzel olyan egyedülálló és markáns hangzásvilágot hoztak létre, ami zenéjüket egyértelműen megkülönböztette az egyszerű popslágerektől. Ezt a tényt az együttes leghíresebb dalainak időtállósága igazolja, hiszen a legnagyobb slágernek számító, ma is ismert Africa idén 30 éves. A dalt tartalmazó Toto IV albummal amúgy egy komoly rekordot is beállított a csapat, elsőnek nyertek el hat Grammy-díjat ugyanazért a nagylemezért.

A Toto zenészei együtt és saját jogon is kivívták az elismertséget, az elmúlt három évtizedben összesen ötezer különböző albumon működtek közre. Játszottak mások mellett Michael Jackson-nal, Stevie Wonder-rel, Miles Davis-szel, Aretha Franklin-nel, Elton John-nal, Pink-kel, Paul McCartney-val, Sanata-val és Lionel Richie-vel is. Zsenialitásuk bélyege ott van minden kiadványon, amelyhez közük volt, ezáltal a Toto előremutató, innovatív zenei ideái olyan széles alappá váltak, melyre számos későbbi zenész építkezett.

Az amerikai formáció több alkalommal is megfordult Budapesten, legutóbb 2006 nyarán játszottak a magyar fővárosban. Akkor még úgy volt, hogy az lesz a csapat búcsúturnéja, ám az élet ezúttal is közbeszólt. Ugyan a zenekar egy rövid időre valóban feloszlott, ám 2010 óta újra színpadra léptek. A csapatban a zenekarvezető gitáros Steve Lukather mellett két régi társ is található. A billentyűs hangszereken játszó David Paich az alapítástól 2006-ig kitartott Steve Lukather mellett, így nem véletlen, hogy újra együtt dolgoznak, de a szintén billentyűs Steve Porcaro is alapítónak számít, bár ő eleinte csak 1986-is maradt a Toto tagja. A nagy hármas mellé Simon Phillips dobos, Joseph Williams énekes és Nathan East basszusgitáros csatlakozott. A megújult felállású Toto a nyár végén, augusztus 21-én tér vissza Budapestre, hogy a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán egy igazi best of programot mutasson be.



Zeneoldal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!