Bulvár

2012.01.03. 14:27

Az idők kezdetéről zenél az Amorphis

Visszatérő vendégnek számít Magyarországon az death-metal vonalról indult, majd a zenéjét egyre több epikus és folk elemmel színesítő Amorphis. A finn együttes - mely legutóbb 2011 nyarán, a Hegyalja fesztivál keretében adott koncertet hazánkban - január 8-án lesz újra látható.

Gyuricza Ferenc

A zenekar a legutóbbi, The Beginning Of Times című konceptalbuma anyagával tér vissza Magyarországra. A Club 202-ben tartandó koncerten a progresszív heavy metal zenét játszó norvég Leprous, valamint az ugyancsak finn The Man-Eating Tree lesz a vendég.


Az Amorphis hatása a mai rockzenei irányzatokra megkérdőjelezhetetlen, ugyanis a finn csapat volt az egyik úttörője az úgynevezett folk-metal hullám kialakulásának. Az 1990-ben a gitáros Esa Holopainen és a dobos Jan Rechberger által alapított együttes eleinte death-metal zenét játszott, első albumuk, az 1992-ben megjelent The Karelian Isthmus, valamint az ezt követő Privilege Of Evil című E.P. még ennek alapján készült.

A fordulatot a második stúdióalbum hozta meg a csapat számára, az 1994-ben kiadott Tales From The Thousand Lakes című nagylemez ugyanis már a finn népi eposzt, a Kalevala-t dolgozza fel, s ennek megfelelően nemcsak folk, pszichedelikus és progresszív hatások tűntek fel a dalokban, de megjelent a tiszta ének is. A következő albumokkal még tovább lépett ezen az úton a zenekar, mindez azonban átrendeződést is eredményezett a zenekar felállásában, s a tagcserék azóta is tartanak, legutóbb 2006-ban történt változás.



Az Amorphis egyik fő erényét a finn zenekarokra jellemző egyéni hangulatvilág, valamint a mély érzelmek közlése jelenti. A csapat a melankolikus, kissé gótikus hatású heavy metal zenéjével teljesen egyéni hangzásvilágot képvisel. Ebben fontos szerep jut az énektémáknak, melyekben a korai időszakra jellemző súlyos hörgés ugyanúgy megtalálható, mint a tiszta, dallamos előadásmód. A zenekar legutóbbi stúdióalbuma, a The Beginning Of Times 2011 májusában jelent meg, s a kritikusok véleménye szerint a csapat egyik legjobban sikerült kiadványa lett.

Az album lemezbemutató turnéján két vendég működik közre. A progresszív heavy metal zenét játszó norvég Leprous ugyancsak járt már hazánkban, a Therion előzenekaraként 2010 novemberében léptek fel a budapesti Petőfi Csarnokban. Az Amorphis-hoz hasonlóan atmoszférikus heavy metal zenét játszó The Man-Eating Tree pedig az egykori Sentenced-dobos Vesa Ranta új zenekara, amely 2009-ben alakult.





Zeneoldal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!