Bulvár

2011.03.04. 08:33

Medveczky Ilona 70 éves

Március 4-én ünnepli 70. születésnapját Medveczky Ilona táncosnő, a magyar revü koronázatlan királynője.

MTI

Szegény kőbányai munkáscsaládba született, apja géplakatos volt. Háromévesen határozta el, hogy primadonna lesz, és saját erejéből fogja sokra vinni. Hétéves korától a tánc játszotta az életében a legfontosabb szerepet, statisztaként táncolt az Erkel Színházban, aztán felvették az Állami Balettintézetbe. Húszévesen már a frankfurti Casino de Paris-ban táncolt, majd a magyar revüszínpadok ünnepelt sztárja, a Budapest táncpalota - a mai Moulin Rouge első számú dívája lett. 

Művészi alázatának, kemény, kitartó munkájának köszönhetően huszonéves korára ő volt Budapest legkeresettebb, legnépszerűbb táncosnője, s immár anyagi gondokkal sem kellett küszködnie. Dúsgazdag rajongói tenyerükön hordták, megtörtént, hogy születésnapjára hawaii nyaralást kapott. A díva szerette, ha hódolói a lába előtt hevernek, de az érzelmeket ritkán viszonozta, többnyire csak barátságot érzett irántuk. Születésnapi ajándékul kapta Thunderbird márkájú autóját is, amelynek akkoriban mindenki csodájára járt, s "szerepelt" A veréb is madár című Kabos-filmben. Egy német harisnyagyáros vette neki azt a nagy budai villát is, amelyben évtizedek óta él, méghozzá úgy kapta a házat, hogy semmit sem adott cserébe a táncán kívül.

1974-ben férjez ment Alexander von Thurn und Taxis herceghez, ezzel megkapta az osztrák állampolgárságot, a hercegnői címet és a szabad nyugati utazás lehetőségét. A táncosnő köztudottan névházasságot kötött, férjével soha nem élt együtt, de csak 2004-ben váltak el. 1989-ben tért haza, azóta több társadalmi és médiaeseményen szerepelt, de jobbára csak a kertészkedésnek és kutyáinak él. Néhány éve elvállalta az egyik kereskedelmi televízió táncos vetélkedőjének zsűritagságát, sőt 67 évesen ismét színpadra lépett, bizonyítva, tánctudása és alakja is a régi.

Medveczky Ilona többször szerepelt filmen is, így az Egy magyar nábob, Az oroszlán ugrani készül, a Csak semmi pánik című alkotásokban. 2004-ben érdemes művész címet kapott. Mint többször hangoztatta, számára egyetlen szerelem volt, van és lesz: a tánc. Ars poeticája: a színpadért, sikerért, hivatásért mindenre képes volt és képes ma is, mert ez a kötelessége a közönséggel szemben. Csak egy dolog miatt szomorú: úgy véli, Magyarországon vele együtt hal majd meg a revü is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!