Bulvár

2010.01.16. 09:28

Obama mint popsztár

A 2008-ban amerikai elnökké választott Barack Obama feleségével és gyerekeivel alaposan átírta azt a képet, amelyet az Egyesült Államok az első családról, a first familyről korábban kialakított. A férj okostelefont hord az oldalán, időnként a munkahelyéhez közeli hamburgeresnél ebédel, és szabadidejében kosarazik. A feleség eljár lányai futballmeccseire, kertészkedik házuk mögött, és imád zenét hallgatni iPodján.

MTI/AP

Vendégségeket rendeznek, a szomszédok gyerekei gyakran megfordulnak náluk. A csemeték szülinapi partikra járnak, gyakran hancúroznak kutyájukkal, és a nagyi kényezteti őket. Szinte szokványosnak mondható családmodell ez Amerikában, csakhogy az első, az elnöki famíliáról van szó.

Obamáék átrajzolták a Fehér Ház kultúráját - fogalmazott Dee Dee Myers, Bill Clinton volt elnök egykori sajtófőnöke. Elemzők egyetértenek: Barack Obama nem teljesítette minden tekintetben a változás ígéretét, de családjával drámai módon átalakította az elnöki család életéről az amerikaiak kollektív emlékezetében rögzült képet.

A USA Today összeállítása szerint a Kennedy-elnökség óta az Obama család a legnyitottabb kulturális és intellektuális értelemben. Douglas Brinkley, a houstoni Rice Egyetem elnöki történésze rámutatott, hogy Obama popsztár, tulajdonképpen az amerikai popkultúra költözött be vele a Fehér Házba.

Az Obama szülők minden nap jelét adják annak, hogy lépést tartanak a korral. Akár azzal, hogy a first lady - az elnevezés ódonnak hat egy 45 éves anya, a vezető amerikai egyetemek egyikén jogi diplomát szerzett Michelle Obama esetében - a bioélelmiszerek előnyeit hirdeti, akár azzal, hogy a 48 éves elnök a tévében nyíltan beszél arról, hogy nem végzi rendesen a gyereknevelés rá eső részét.

Ez a szokatlan nyitottság elemzők szerint mindenképpen Obama támogatottságát növeli. A felmérések azt tükrözik, hogy az amerikaiak többsége ugyan ellenzi a kormány politikáját például az egészségügyi reform vagy az afganisztáni háború kérdésében,az elnök személyes varázsa egyelőre töretlen, népszerűsége nem süllyedt még 50 százalék alá.

Obama karizmája tagadhatatlan, és erre hivatala is épít. Személyének, életének nyilvánosság előtti szerepeltetése szinte garantált sikert hoz. A Fehér Ház üzeneteinek leghatásosabb közvetítője maga az elnök. Obamáék pillanatai hitelesek, amelyeket az átlagemberek is sajátjuknak érezhetnek.

A kormányzat működése technikailag minden korábbinál modernebb arculatú. A Fehér Háznak saját blogportálja van, Obama fellépéseit és családja életét a Twitter, a Facebook és a Flickr közösségi oldalakon is nyomon lehet követni. Közismert, hogy Obama és neje is iPod-rajongó; az elnök, aki egyben a fegyveres erők főparancsnoka a titkosszolgálat aggályai ellenére megtarthatta okostelefonját.

Az első család imidzsének része a fittség. Obama nem az első olyan elnök, aki sportol. Ronald Reagan például lovagolt, George W. Bush megszállott hegyi kerékpáros volt, Bill Clinton, amikor csak tehette, kocogott. De talán Barack és Michelle Obama az első olyan elnöki pár, amelyik együtt teniszezik, és jár le a Fehér Ház edzőtermébe. Köztudott, hogy az elnök barátokkal, kollégákkal és politikusokkal kosarazik és golfozik; felesége legutóbb azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a Fehér Ház kertjében hullahoppozott.

A hatás felér a Holdra lépéssel     

A Fehér Ház életében nagy változást hozott, hogy ismét fiatal gyerekek lettek a lakói. Legutóbb talán Jimmy Carter lányával, az elnöki rezidencián az 1970-es évek végén görkorcsolyázó Amy Carterrel foglalkozott annyit a sajtó, mint most az Obama lányokkal. A média külön fotótudósítást közölt Maliáról és Sasháról párizsi és moszkvai kirándulásukkor, és az amerikaiak tudják, milyenek, amikor bicikliznek vagy kutyájukkal játszanak. A szülők, ha idejük engedi, elmennek lányaik iskoláiba a szülői értekezletekre. Az elnököt már többször látták farmerban és dzsekiben a lányok hétvégi focimeccsein szurkolni.

Az Obama házaspár kitűnik aktív közösségi életével, szinte beköltözésük napjától fogva sok rendezvényt tartottak. Meghívták a környékbeli iskolásokat, költői estet és több zenei koncertet szerveztek. A Los Lobos mexikói-amerikai rockegyüttes például a Fehér Ház déli gyepén játszott, a legendás Stevie Wonder a keleti szobában koncertezett. Ugyancsak fellépett az elnök rezidencián a Foo Fighters rockzenekar, Diana Krall jazz-zongorista és az énekesnő Fergie.

A Reagan-féle Fehér Ház a sok öltönyös-szmokingos eseményével a régi idők eleganciáját hozta vissza a Fehér Házba, Obamáék inkább a popkultúrához kötődnek. Az előző elnök, George W. Bush - aki általában már este 9-kor lefeküdt - ritkán fordult meg a Fehér Ház környékén, szemben Obamával, aki szeret kiruccanni. Az utóbbi hónapokban legalább háromszor lépett ki ebédidőben - természetesen az elnöki gépkocsikonvoj kíséretében - közeli hamburgeresekhez, és feleségével többször vacsorázott valamelyik előkelő étteremben. S bár sok kritikát kapott érte, májusban repülőgépén egy színházi előadásra is elugrott nejével a New York-i Broadwayre. A házaspár kiruccanásai mindig a vezető hírek között szerepelnek, Michelle Obama megjelenése, ruhája, hajviselete a divatoldalak első számú csemegéje.

Az elnöki történészek azonban egyetértenek abban, hogy minden egyéb újdonság mellett a legjelentősebb kulturális és szociális változást az a tény jelentette, hogy az Obama házaspár afroamerikai. David Jackson, a Bowling Green állami egyetem professzora  felidézte, hogy az Egyesült Államok alapító atyái közül többen rabszolgatartók voltak. Obama elnökké választása ezért óriási jelentőségű, feldolgozása még hosszú évekig tart majd. A fekete bőrű elnöki pár az amerikai történelem szemszögéből nagyjából olyasminek felel meg, mint amikor az ember először a Holdra lépett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!