Bulivan

2010.09.15. 11:36

Colin Firth és Natalie Portman alakítása Oscar-esélyes lehet

Bár egyelőre olyan kiugró siker még nem mutatkozott, mint két éve a Gettómilliomos; Colin Firth és Natalie Portman alakítását Oscar-esélyesként emlegetik a félidejében járó torontói nemzetközi filmfesztiválon.

MTI

A Gettómilliomossal befutott Danny Boyle idén a 127 Hours című hegymászó drámával keltett érdeklődést a kanadai filmmustrán. A megtörtént eseten alapuló filmet, amelyben James Franco bajba jutott hegymászót alakít, szintén azok közé az alkotások közé sorolták a szakértők, amelyek szóba kerülhetnek az Amerikai Filmakadémia díjainál.
   
Colin Firth a közönség és a szakma elismerését Tom Hooper The King's Speech című produkciójában VI. György, a dadogó brit uralkodó megszemélyesítésével vívta ki. A király beszédtanárát játszó Geoffrey Rush-t ugyancsak az Oscar-befutók között emlegetik.
   
A The Hollywood Reporter egyik blogja nemcsak a színészi, hanem a legjobb film, rendező és forgatókönyv kategóriákban is nagy jövőt jósolt a filmnek a jövő februári Oscar-ceremónián.
   
Natalie Portmannak Darren Aronofsky Black Swan (Fekete hattyú) című balettdrámája hozott szerencsét. Bár a színésznő a velencei filmfesztiválról üres kézzel távozott, alakítását dicsérettel nyugtázták a kritikusok.
   
Torontóban általában a fesztivál első öt napján lefutnak azok az alkotások, amelyekhez a legnagyobb reményeket fűzik. Két "nagy öreg", Clint Eastwood és Robert Redford új mozijait is bemutatták már. A nyolcvan esztendős Eastwood Herafter című halál utáni léttel foglalkozó misztikus drámája nem vert nagy visszhangot és Redford The Conspirator című történelmi drámája után sem kapkodnak a forgalmazók. Redford a Lincoln elleni merényletet dolgozta fel, de kicsit csavart a történeten és az egyik halálra ítélt vádlott, egy nő sorsán keresztül közelítette meg.
   
A produkciók egész sora azért keresi a torontói bemutatkozást, mert ott nagyobb lehetőséget látnak az észak-amerikai forgalmazási szerződések megkötésére, hiszen jószerivel odasereglik az egész szakma. Tavaly ebből a szempontból nem zárt valami jó évet a fesztivál, és idén is érezhető az óvatosság, de hajszálnyival máris több üzletet ütöttek nyélbe.
   
A 35. évébe lépett torontói filmfesztivál vasárnap zárja kapuit.


MOZIMÁNIA ÉS FILMKRITIKA - olvassa el rovatunk cikkeit! KLIKK ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!