Bulivan

2013.05.14. 16:54

Junkies: Megtisztulási folyamaton estek át

Kétélű fegyver lehet, ha egy zenekar populárisabb irányba fordul, nekünk azonban bejött a váltás - mondja a Junkies zenekar énekese, Szekeres András. A hazai punk-rock színtér egyik legnépszerűbb együttesét két éve még a feloszlás réme fenyegette.

Gyuricza Ferenc

Szekeres András szerint a két évtizedes múlttal rendelkező együttes tagjai 2011 táján nem érezték jól magukat saját bőrükben, s ennek okait keresve jutottak arra az elhatározásra, hogy teljesen újraépítik karrierjüket. A döntés nem volt egyszerű, még az is levegőben lógott, hogy befejezik a közös munkát. Szerencsére nem így alakult, néhány hónapos leállás után újult erővel tértek vissza, s készítették el a Mi van veled? Semmi? című nagylemezüket.

- A változás mozgatórugója én magam voltam, ugyanis már nem láttam perspektívát az együttesben - magyarázta Szekeres András. - Számomra a jövő a Junkies zenekarral egy nagy fekete folt volt, de társaimra is elmondható, hogy nem voltak boldogok. Azon gondolkodtam, hogyan lehetne ebből kimászni, mert amit csinálunk, az nem jó, és egyáltalán nem vezet sehova. Gyakorlatilag elindult bennem egyfajta megtisztulási folyamat, ezért javasoltam a többieknek, hogy tartsunk néhány hónapos szünetet, ami aztán valóban jót tett a közös munkának. Néhány hónap múlva ugyanis megjelent bennem az igény arra, hogy folytassuk a Junkies történetét.

Az énekes hozzátette, először is az önrendelkezési jogukat akarták visszakapni, ezért szakítottak korábbi menedzserükkel, s saját kezükbe vették az együttes életének irányítását. Utána közösen leültek, s egy papírra mindenki feljegyezte, hogyan is képzeli el a jövőt, majd egyeztettek a tervekről.

- Azt mindannyian sokkal jobban tudtuk, hogy mit nem szeretnénk - sorolta tovább a Junkies frontembere. - Innen azonban már tovább tudtunk lépni, jöttek a pozitív ötletek is, amiket egy vastag vonallal elválasztottunk a nem szeretett dolgoktól. Közben elkezdtünk dalokat is írni, amelyekről azt vettük észre, hogy különböznek a Junkies régi stílusától, jóval populárisabbak voltak. Ezek az új dalok többnyire nekem köszönhetőek, ám fontos leszögezni, hogy Barbaró Attilával közösen írtuk őket. Tulajdonképpen nem Attila vonult hátrébb, inkább én léptem előre. Ültünk a stúdióban, s bármi ötletünk volt, azonnal ki tudtuk dolgozni. Ezekre a dalokra sokan azt is mondták, hogy inkább illenek a Stereomilk stílusához, mintsem a Junkies repertoárjába, de nem foglalkozom vele. Élvezem a helyzetet, hogy bővült a közönségünk, s egy csomó olyan embert is meg tudtunk szólítani, akik előtte talán nem is tudták, hogy létezik a világon a Junkies.

Szekeres András azt mondja, tisztában voltak vele, hogy egyes régi rajongóiknak nem tetszik majd az irányváltás, de ha már ráléptek egy útra, mindenképpen vállalták a döntésüket. Az énekes úgy fogalmazott: levették az egyik sínről a Junkies zenekart, s áttették egy másikra. Ennek a műveletnek egyik fontos eleme volt, hogy a gitáros Sajti Levente személyében egy ötödik tag is csatlakozott a zenekarhoz. Tőle származik többek között az új Junkies sláger, a Nincs Pardon alapötlete is.

- Levente rengeteg friss ötletet hozott, abszolút vérfrissítést jelentett a Junkies számára, általa mi is más szemszögből közelítjük egy kicsit a zenélést - tette még hozzá az énekes. - Neki is köszönhető, hogy sikeres lett az új lemez, s most jól megy a zenekar. Olyannyira, hogy már írjuk is a következő albumunk dalait, amit legkésőbb jövő tavasszal szeretnénk megjelentetni.

Szekeres András azt is elárulta, Levente, akit személy szerint nagyon muzikális, kreatív embernek tart, már évekkel ezelőtt felkeltette a figyelmét. A fiatal zenész kiválóan játszik zongorán is, ezt a képességét a későbbiekben szintén kamatoztatni szeretnék. Most azonban mint gitárosként számítanak rá, hiszen Barbaró Attila más irányú elfoglaltságai miatt nem tud minden koncerten jelen lenni, ilyenkor Leventének egyedül kell helyt állnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!