Bulivan

2012.11.28. 14:08

Öt érzékről énekel Zséda

Négy évnyi várakozás után új albummal jelentkezik napjaink egyik legsikeresebb énekesnője, Zsédenyi Adrienn, azaz Zséda. A november 9-én megjelenő Ötödik érzék című nagylemezzel szóló pályafutásának tíz éves jubileumát is ünnepli az előadó.

Gyuricza Ferenc

Zsédenyi Adrienn legutóbbi albuma, a Rouge négy évvel ezelőtt jelent meg. Azóta nemcsak a világ változott rengeteget, hanem a lemezkiadás is. Az albumnyi dalban való gondolkodás lassan olyan luxussá kezd válni, amit csak egyre kevesebben mernek megengedni maguknak. A többség dalokban gondolkodik csupán, Zséda azonban másként vélekedik erről.

- Nekem fontos, hogy időről időre elkészítsem egy-egy korszakom lenyomatát - mondta az Ötödik érzék kapcsán. - Hogy dalba fogalmazzam mindazt, amit az életről, a szerelemről, a körülöttünk lévő világról gondolok. Számomra nagyon fontos a lemez egysége. Minden dalnak helye és célja van, minden dal egyformán fontos nekem valamiért.

Az album sokszínűségét az a néhány dal is mutatja, amelyek már az Ötödik érzék megjelenését megelőzően a rádiókhoz kerültek. A Legyen úgy egy igazi mainstream sláger, a nyári fesztiválok nagy kedvence volt, de a Más Világ is gyorsan megtalálta az utat a hallgatókhoz. Zséda eddig csupán egyetlen egyszer mondott igent duett felkérésre, a Valahol című dalban volt Létray Ákos a partnere. Az említett szerzemény a 2008-as év legtöbbet játszott dala lett. A lemezen ezúttal is helyet kapott egy duett, a Hűtlen című dalban Zséda partnere Majka volt, aki nyers erejével, karcos férfiasságával izgalmas színt visz a lírai balladába. Az album különlegessége még a Ha lennél című Dévényi Ádám feldolgozás, amely újraöltöztetve szólal meg a lemezen Zséda hangján. Ez utóbbi zeneszám elképesztően intellektuális szövegével a mai napig képes a lélek legmélyéig hatni.

- Ez a dal végigkísérte gimnazista éveimet - árulta el az énekesnő. - A szöveg és az előadásmód már akkor is lenyűgözött, de csak most éreztem elég erőt, felnőtt érettséget ahhoz, hogy hozzányúljak ehhez a számomra oly fontos szerzeményhez.

Az Ötödik érzék elkészítésében - az eddigi Zséda albumokhoz hasonlóan - a hazai könnyűzene legtehetségesebb szerzői közreműködtek. Létray Ákos, Moldvai Márk, Rakonczai Viktor, Rácz Gergő és ifj. Malek Miklós mellett Szirtes Edina Mókus is írt dalokat az új albumra. A szövegek Geszti Péter, Valla Attila, Szabó Ági, és Orbán Tamás munkáját dicsérik.

- Akik ismerik a lemezeimet, tudják, hogy a tökéletes szövegek mindig nagyon fontosak voltak számomra - magyarázta Zséda. - Szeretek és akarok magyarul énekelni. Hiszek abban, hogy nekünk, akik magyarul álmodunk, a zenében is magyarul kell eljuttatnunk az érzéseket és gondolatokat a közönséghez. Hálás vagyok a szövegíróimnak, hogy segítenek nekem megtalálni azokat a szavakat, melyekkel legkönnyebben árad a zene.

Zséda - Legyen úgy!

Zséda - Más Világ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!