Bulivan

2011.11.21. 11:25

Mindenki az új Alkonyatot nézte a hét végén Amerikában

Az Alkonyat-sorozat új epizódja hatalmas sikerrel debütált a mozikban. Az Alkonyat - Hajnalhasadás első részére csaknem 140 millió dollárért (32 milliárd forintért) váltottak jegyet az észak-amerikai nézők a hétvégén, a globális bevétel pedig 283,5 millió dollárra (64,5 milliárd forintra) rúgott.

MTI

A két részben a mozikba kerülő Hajnalhasadás első fele a premierhétvégi bevételek tekintetében nem sokkal maradt le a csúcstartó 2009-es Újhold című epizódtól. Arra az első három napon 142,8 millió dollárért keltek el a jegyek - emlékeztettek boxoffice-elemzők. A film forgalmazója, a Summit Entertainment felmérése szerint a hétvégi amerikai közönség 80 százalékát nők és tinédzser lányok alkották.

A Stephenie Meyer bestseller-sorozatából készült produkciót nagy várakozás előzte meg: ebben az epizódban ugyanis a főszereplő Bella (Kristen Stewart) végre hozzámegy vámpírszerelméhez, Edwardhoz (Robert Pattinson) és frigyükből gyermek születik. 



A Hajnalhasadás bemutatását a nemzetközi piacon is nagy érdeklődés kísérte: 54 forgalmazási területen összesen 144 millió dollárnyi (32 milliárd forintnyi)  bevételről érkezett hír. Magyarországon a premierhétvége első két napján, csütörtökön és pénteken csaknem 53 ezer néző tekintette meg a filmet.
   
A vámpír-vérfarkas történet az észak-amerikai kasszasikerlista szerint jócskán lekörözte a táncoló pingvineket: a háromdimenziós Táncoló talpak 2-re ugyanis 22 millió dollárért (ötmilliárd forintért) ültek be a nézők az Egyesült Államokban és Kanadában.
   
A lista harmadik helyét a Halhatatlanok című fantázia-akciófilm foglalta el 12,3 millió dollárral (2,8 milliárd forinttal), a negyedik és ötödik pedig a Jack és Jill, valamint a Csizmás, a kandúr lett 12 millió dollár (2,7 milliárd forint), illetve 10,7 millió dollár (2,4 milliárd forint) jegyeladással.



Minden, ami film

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!