Világbajnokok

2023.08.24. 10:32

A spanyolokat a 35 kilométeres gyaloglásban sem lehetett legyőzni

A spanyol Álvaro Martín lett a budapesti atlétikai világbajnokság gyalogló királya, María Pérez pedig a királynője, mivel a 20 kilométert követően a 35 kilométeren is diadalmaskodtak. A magyar versenyzők is helytálltak a csütörtök reggeli döntőben!

MW

A győztes spanyol Álvaro Martín aranyérmével a férfi 35 kilométeres gyaloglás után a budapesti atlétikai világbajnokságon a Hősök terén

Forrás: MTI

Fotó: Derencsényi István

Az olimpiai műsoron nem szereplő táv női és férfi versenyét egy időben, csütörtökön kora reggel indították el a Hősök teréről. 

Spanyol duplázás a férfiaknál

A 20 km-en is győztes spanyol Álvaró Martin nyerte a 35 km-es táv világbajnoki címét a kolumbiai Brian Daniel Pintado és a japán Kavano Maszatora előtt.

A férfiaknál 47-en vágtak neki a távnak, köztük egyedüli magyarként Venyercsán Bence, valamint az öt nappal korábbi 20 kilométeres verseny legjobbjai is.

A rajt után gyorsan kialakult egy nagyobb, mintegy 15 fős élboly, melynek tagjai a szám első harmadában együtt haladtak, aztán 13 kilométer után a francia Aurélien Quinon tempót váltott és lépésről lépesre távolodott a riválisoktól. Az élmezőny nem vette fel a támadást, a francia pedig néhány km-en belül félperc fölé növelte előnyét és 15 kilométeren keresztül nagy fölénnyel vezetett.
Az üldözőboly 20 kilométer után kezdett fogyatkozni, hét sportoló maradt „versenyben”, köztük többek között Martin és a címvédő olasz Massimo Stano. 

VENYERCSÁN Bence
Venyercsán Bence a férfi 35 kilométeres gyaloglás versenyében a budapesti atlétikai világbajnokságon az Andrássy úton 
Fotó: Derencsényi István / Forrás: MTI

A favoritok csoportja folyamatosan növelte a tempót és 25 kilométer után megkezdték a franciával szembeni hátrányuk ledolgozását. 

Quinont 29 km után fogták meg, ekkor viszont már csak hárman, Martin, a kolumbiai Brian Daniel Pintado és a tavaly Eugene-ben ezüstérmes Kavano Maszatora voltak együtt. Az utolsó öt km-en előbb a japánt sikerült leszakítani Martínéknak, majd a spanyol alig egy kilométerrel a vége előtt tudta „megtörni” dél-amerikai riválisát, és végül négy másodperces előnnyel ért be az első helyen és szerezte meg második budapesti aranyát. 

Venyercsán Bence az elejétől a saját tempójában gyalogolt, s végül a győztestől 16 perces hátránnyal a 30. pozícióban zárt.

Az árnyék hamar elillant, félárnyék maradt, ami az időeredményemen meglátszik. Még a frissítésekkel együtt is hamar elfáradtam

– értékelt az MTI-nek a Budapesti Honvéd gyaloglója.

 A szurkolók erőt adtak, amikor mélyponton voltam, nagyon jó volt hallani a biztatást, átélni mindezt. A végén is ebből próbáltam meríteni. Azt hiszem, ebben a versenyben ennyi volt benne, maximum akkor tudtam volna jobbat, ha nem egyedül megyek nagyon sokat, hanem másokkal együtt tudtam volna haladni.

A nőknél is ugyanez a forgatókönyv

A férfiak versenyéhez hasonlóan a nőknél is a 20 km-es táv spanyol győztese, María Pérez szerezte meg a világbajnoki címet 35 km-es gyaloglásban. A második helyen a perui Kimberly Garcia Leon végzett, a harmadik helyen a görög Antigoni Ntriszmpioti gyalogolt be.

Madarász Viktória egyéni csúccsal a 16. helyen ért célba, Récsei Rita pedig a 22. lett a 35 km-es számban!

A nőknél 46-an kezdték meg a versenyt, mely a Hősök teréről indult. A mezőny az Andrássy úton és a Hősök terén kialakított két kilométeres körön gyalogolt, a kordonok mellett szép számú nézősereg biztatta a versenyzőket, a jó hangulatról pedig egy folyamatosan mozgó fúvós zenekar gondoskodott.
Az időjárás a 7 órai rajt idején még elviselhető volt, később azonban gyorsan emelkedett a hőmérséklet és 8 óra után a napon már komoly hőség nehezítette a sportolók dolgát

A győztes spanyol María Pérez a célban a női 35 kilométeres gyaloglás versenyében a budapesti atlétikai világbajnokságon a Hősök terén 
Fotó: Derencsényi István / Forrás: MTI

A versenyt a legjobbak nagy iramban kezdték, így a mezőny hamar szétszakadt és az élboly is folyamatosan fogyatkozott. 

Tíz kilométernél már csak öten maradtak elöl, 20 km-nél már csak ketten, majd a következő ezer méter közben Perez a perui Kimberly Garcia Leont is lerázta magáról, a folytatásban pedig nem hagyott kétséget afelől, hogy ő fog diadalmaskodni. 

A spanyol gyalogló több mint 14 km-en keresztül óriási iramot diktált, végül 2:38:40 órás vb-csúccsal diadalmaskodott, a második a peruit pedig több mint két perccel győzte le.

A budapesti atlétikai világbajnoksággal kapcsolatos cikkeinket itt olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!