Borosta

2015.01.14. 12:01

Egy tankot is eltüntet - A bűvésznek nem célja becsapni a közönséget

Nagykanizsa - Mosolygós szemek, gyors mozdulatok, varázslatos személyiség. Galambos Ferenc bűvész, a mágia szakértője több titkot is elárult szép hivatásáról, s azt is megtapasztalhattuk, hogy társaságában az ember nem csak az időérzékét veszíti el, hanem néha egy-egy ezresét is.

Ziegler Anita

Persze szigorúan csak azért, hogy a bankjegy hajtogatását követően egy tízezres kerüljön elő a mágus kezei közül. Vagy épp egy ötszázas, s hiába is meresztjük a szemünket, érthetetlen, hogyan alakul át egyik címlet a másikká. Galambos Ferenc, a mikro mágia és egyéb varázslatos műfajokban is jeleskedő bűvész csak mosolyog elnézően, ám a titkait megtartja magának.

– Nem a semmiből sorakoznak az Audik a garázsomban – mondja huncut szemekkel. – A viccet félretéve, én soha nem bánom, ha a nézők próbálnak rájönni egy-egy trükk megoldására, hiszen ez annak a jele, hogy élvezik a műsort. Ha nagyon akarnám, el tudnám hitetni az emberekkel, hogy természetfeletti képességekkel rendelkezem, de szerintem nem az a célja a bűvészetnek, hogy becsapja a nézőket. Egyébként nem akarok senkit kiábrándítani, de sem gondolatolvasás, sem mágia nem létezik. Csak bűvésztrükkök vannak, amelyeket kitartó gyakorlással olyan szintre lehet fejleszteni, hogy illúziónak hassanak. A bűvészet is halad a korral, és maximálisan kihasználja a technika vívmányait, a miniatűr mágnesektől kezdve a kanalakat hajlító vegyszerekig – árulja el Galambos Fecó, s mi el is hisszük neki.

Galambos Ferenc rengeteget gyakorolt és fejlesztette kézügyességét, mire elismert bűvész lett. Fotó: Gergely Szilárd

Az ember azt gondolná, az ügyes bűvész már úgy született, hogy a kisujjában van minden praktika, de Fecó alaposan rácáfol erre.

– Gyermekként én is próbálkoztam a Rodolfo-bűvész doboz trükkjeivel, de a játék inkább elvette a kedvemet a dologtól. Aztán később, a 70-es években, amikor már lehetett fogni osztrák csatornákat, elkezdtem nézni bűvészműsorokat, és lenyűgözött a látvány. Elmondhatom, hogy önállóan tanultam meg a bűvészet csínját-bínját, először úgynevezett szeminárium-kazetták segítségével. Büszke vagyok arra, hogy mára közel 11 ezer dvd és kazetta van a birtokomban, s ezek száma havi 30-40 darabbal folyamatosan gyarapodik. Bár ezekből sokat tanultam, egyetlen mester stílusa sem érződik az előadásomon, hiszen saját ötleteimet valósítom meg. Még éjjel is a trükkökről álmodom, szó szerint éjjel-nappal gyakorlok, s ennek eredményeképpen kimeríthetetlen a repertoárom.

Fecó hozzáteszi: ugyan nosztalgiával gondol vissza a 2003-as hollandiai bűvész világbajnokságra, ahol majdnem elnyerte a világbajnoki címet, nem maradt benne keserűség ezzel kapcsolatban.

– Ez egy nagyon kemény megmérettetés, ahol szigorúan 10 perc alatt kell lenyűgözni a 12 tagú zsűrit. Napi 7-8 órát gyakoroltam erre a 10 percre. Végül 3. helyezést értem el mikro mágia kategóriában, s ez is nagy örömöt szerzett – teszi hozzá.

S mindemellett cseppet sem elhanyagolható, hogy a brit Dynamo praktikáit is simán képes leleplezni.

– Több trükkről is felrántottam már a leplet, így történt például mikor a TV2 Napló című műsorban, eltüntettem egy harckocsit, majd meg is mutattam, hogy csináltam. Ennek az adásnak több, mint 3 milliós nézettsége volt, ami azért nem rossz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!