Bókaháza

2015.10.11. 13:14

Másfél évtizede alakult meg a népdalkör Bókaházán

Bókaháza - Régi és jelenlegi tagok ünnepelték együtt szombaton a Bokréta Népdalkör fennállásának 15. évfordulóját.

Keszey Ágnes

Fiatalok és idősebbek énekelnek együtt a Bokréta népdalkörben és citerások is kísérik a műsorokat. Az együttes repertoárjának kialakításában, a dalcsokrok kialakításában népzenekutatók is segítették a csoportot. A citerások zenei táborokban is csiszolták tudásukat. Az éneklők 19. század eleji zalai paraszti - polgári viseletben állnak a közönség elé a fellépéseken - a ruházat összeállítására néprajzkutató adott iránymutatást.

Színpadon a Bokréta népdalkör. Balról a harmadik Tuboly Józsefné, jobbról a harmadik Tuboly József, az együttes vezetői. Fotó: Keszey Ágnes

- Elsősorban zalai népdalokat énekelünk. Az évkör összes jeles napját megünnepeljük: Szilvesztertől - karácsonyig: Falunapokon, népzenei fesztiválokon, idősek napján, egyházi ünnepeken szerepelünk. Mindig részt veszünk a minősítéseken, ahol más tájegységek dalait is előadjuk. Már négy arany minősítést szereztünk. Magyarországnak - s Zalának különösen - nagyon gazdag népdalkincse van. A néphagyományt, a népzenei örökséget igyekszünk őrizni, ápolni, hogy a kultúra ez a része se menjen feledésbe. - szólt a népdalkör életéről a vezető, Tuboly Józsefné és a citerások vezetője, Tuboly József.

A szombat estei jubileumi ünnepségen ifjabb Horváth Károly népzenekutató köszöntötte a csapatot, kiemelve a közösségek szerepét a hagyományok és dallamok megőrzésében és továbbadásában. Lóth Eszter polgármester - szintén a közösség és összetartás fontosságát hangsúlyozva - felidézte a csoport megalakulásának történetét, melynek szervezésében ő maga is aktívan részt vett.

Az esten fellépett a Re-folk Együttes és természetesen a 15 éves Bokréta népdalkör,: régi és jelenlegi tagok énekeltek és ünnepeltek együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!