Biokertészet

2016.09.12. 20:18

Ha a paradicsomnak már nem árt az ősz

Amióta a szeptember felcsapott a nyár negyedik hónapjának, felülvizsgálatra szorul a regula, miszerint őszig be kell főzni a paradicsomot, mert utána már nem érik, csak savanyodik.

Fincza Zsuzsa

Ráadásul tucatszám jelennek meg az olyan új fajták, amelyeknek meg sem kottyan egy kis hajnali köd. Amerikai tudósok állítólag megtalálták kedvenc zöldségünk ízéért felelős gént. Publikációik szerint a tetszetős „bolti” paradicsomnak azért nincs jó íze, mert az agyonnemesítés során kikerült belőlük ez a gén, s vele együtt oda lett az aroma is. Ha ezekből a szépséges „egyenzöldségekből” vetőmagot szedünk, hiába süti majd a növényt hétágra a nap, nem hozza vissza az ízét, bizonyítva, hogy népszerű kerti csemegénk zamata annak fajtájától függ.  A paradicsomra is igaz, hogy frissen leszakítva tartalmazza a legtöbb vitamint, szószként viszont jobb karotinoid forrás, mint nyersen.

Az oka valószínűleg az, hogy a főzés során a sejtfalak felszakadnak és kiszabadul a likopin, de az is lehet, hogy szervezetünk az olajjal együtt könnyebben bekebelezi. Felkent táplálkozástudorok éppen ezért ajánlják, hogy „jó” zsírokkal, mogyorófélékkel, olívaolajjal együtt fogyasszuk. A piros paradicsom a flavonoidokban, klorofillban gazdag zöld brokkolival együtt igazi védőbástyát emel az egészségünk ellen folyamatosan fenekedő szabadgyökök és más betegségek elé.

Paradicsomból számos új, időjárásnak, betegségeknek ellenálló fajta közül választhatjuk ki a legmegfelelőbbet Fotó: A szerző

Próbáljuk ki: a szokásos paradicsomlevesünkbe párolt brokkolit tegyünk betétnek, a paradicsomitalunkba aprítsunk egy kis zellerlevelet, a tojásrántottánkhoz pedig lassú tűzön fonnyasszunk szeletelt paradicsomot. Azt olvastam, másnaposság ellen a nyers paradicsom a legjobb orvosság, A-vitaminjának köszönhetően vértisztító hatású, képes rendbe tenni a leglestrapáltabb májat is. Gyógyítja a szervezetben dúló gyulladásokat, köztük a köszvényt és a reumát is.

A paradicsomot sokféleképpen tartósíthatjuk. A megszokottakon kívül készíthetünk belőle akár lekvárt is. Egy kiló érett paradicsomot szűrőben fél percre forró vízbe mártunk, meghámozzuk, kiszedjük a csumáját és felszeletelve egy lábasba tesszük, rászórunk fél kiló kristálycukrot, 1 citrom reszelt héját egy, egy kis vaníliát és állni hagyjuk. Amikor a cukor elolvadt és a paradicsom levet engedett, belecsavarjuk a citrom levét és kis lángon állandóan keverve sűrűre főzzük.

Kiforrázott, tiszta üvegekbe töltjük, mindegyik tetejére 1-2 evőkanál rumot öntünk és azonnal lecsavarozzuk, majd 10 percre tetejére állítjuk az üveget. Ha nem akarunk alkoholt használni, keverjünk hozzá egy kis tartósítószert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!