Biokertészet

2012.01.23. 12:55

Csodaszer: öregedés elleni kakukkfüves kocsonya

A múlt héten úgy döntöttem, főzök egy egészen kicsi adag kocsonyát. Pontosan hat tányérral, hogy éppen elfogyjon, mire megunnánk. Régi elhatározás, de eddig mindig túlfőztem a célon, ezúttal viszont megmakacsoltam magam és csak egyetlen kocsonyahús egyencsomagot vásároltam a boltban - meg persze egy jókora füstölt csülköt, amit ecetes tormával külön is meg lehet majd enni.

Fincza Zsuzsa

Hat jókora sárgarépa, két fej fokhagyma, 25 szem feketebors a hússal együtt a fazékba, rá a víz, bele a só és hamarosan pöföghetett a hatórás kocsonyafőző vicinális. Míg a lassan gyöngyöző lé tetejéről konokul lekanalazgattam a fel-felbuggyanó szürke habot, eszembe jutott, akár frissen szedett kakukkfüvet is tehetnék e finom téli eledelbe. Azonnal kirontottam a sziklakertbe, téptem egy csokorral a jeles fűszernövényből, megmostam és bele a fazékba!  Miért ne? Kis adag étel, nem lesz nagy kár érte, ha senkinek sem ízlik, és ki kell majd dobni. De nem történ tragédia, sőt, finomabb, fűszeresebb lett tőle a kocsonya, s az elfogyasztása sem járt váratlan, gyorslefolyású következményekkel.


Újabban egyre több ételbe – persze, csak amibe illik – teszek kakukkfüvet. Egy tudományos publikációban olvastam, feketén-fehéren bebizonyították, a kakukkfű és illóolaja segíti az emberi szervezet működését, és számottevően késlelteti az öregedést. Nemigen hiszek a csodaszerekben, de ki tudja Torokgyulladás ellen állítólag úgy a leghatásosabb, ha a gyógynövény friss leveleit natúr rágicsáljuk. Ez logikusnak tűnt, ki is próbáltam, ki is bírtam, de teaként azért elviselhetőbb, s akként is bevethetjük torokfájás és köhögés ellen, de iszogathatjuk akár egyszerű reggeli frissítőként is. A kakukkfű illóolajai baktériumölő, fertőtlenítő, s emellett szélhajtó és görcsoldó hatásúak, a keserű és cseranyagok viszont élénkítően hatnak az emésztésre. Vagyis a kakukkfűvel fűszerezett ételek nem csak ízletesek, hanem jó hatással vannak az egészségünkre is.

Az ajakosvirágúnak népes famíliájába tartozó kakukkfűnek amúgy számos fajtája ismert, s valamennyi gyógy- és fűszernövény. A vad, vagy mezei kakukkfűnél lényegesen aromásabb a termesztett, kerti változata. A sziklás hegyekben tenyésző korai kakukkfű nem sokban különbözik mezei testvérétől, s kevésbé átható illatú, mint a kerti fivére, de még éppen eléggé aromás ahhoz, hogy leveleit és virágos csúcsúkat fűszerként használjuk. A népi gyógyításban a fürdővízhez adják, frissíti, és erővel tölti meg az izmokat, s arról is nevezetes, hogy bedörzsölő szerként használva megállítja a hajhullást.

A népszerű ajakost méltató írások azonban arra is nyomatékosan felhívják a figyelmet, hogy a terhes nők kerüljék a kakukkfűvel fűszerezett ételeket, mert e gyógynövény a görcsoldó hatása miatt ugyan nyugtatja a simaizmokat, de nagy mennyiségben méhstimuláló hatású, vérbőséget okoz az alhasban, ami miatt idő előtt megindulhat a szülés. Sőt, áldott állapotban lévő nők a kakukkfű olaját se használják! 



Biokertészet hókuszpókusz nélkül

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!