Biokertészet

2011.01.03. 13:03

Lencse: a hüvelyesek hamupipőkéje, a bab és a borsó kistestvére (receptekkel)

Lesz, ami lesz, beiktattam az ünnepi étrendbe a legutóbbi receptajánlatunk egyikét, a szilveszteri lencsét, kolbásszal. Nem mondhatom, hogy a kutya sem ette meg, sőt, csak azután falta fel a kolbászt, miután akkurátusan lenyalogatta róla a lencsét. Vagy csak nem akarta, hogy elrontsa a jó kis husi ízét a zöld kulimász.

Fincza Zsuzsa

OLDALTÖRÉS: Receptek



Sólet tojással (6 személyre):
Hozzávalók: 400 gr szárazbab, 600gr marhaszegy, 250gr libacomb, 250 gr füstölt libacomb, 60 gr liszt, 210gr árpagyöngy, 6 tojás, 200gr vöröshagyma, 1 nagy kanál libazsír.
A babot főzés előtt éjszakára beáztatjuk. A vöröshagymát karikára vágjuk és lábasban a libazsíron lassú tűzön üvegesre pároljuk. Nagyon fontos, hogy ne piruljon meg. Meghintjük a liszt felével, majd belehelyezzük a húst és a füstölt húst. 2 percnyi párolás után a  babot is beletesszük a lábasba, majd hozza adjuk a maradék lisztet. 2-3 percig pároljuk, keverni nem szabad csak az edényt rázogassuk szükség szerint. Ezután hozzáadjuk az árpagyöngyöt, majd felengedjük vízzel. A végén az alaposan megmosott tojásokat héjastól. (Fogyasztás előtt természetesen megköpesztjük a tojásokat).  Gyengéden megsózzuk (a füstölt hús sós), fedővel lefedjük és 12 órán át alacsony hőmérsékleten  sütőben sütjük.


Zöldbabpuding
(A zöldbabnak mindig szezonja van, hiszen kiválóan fagyasztható és csak elő kell venni a mélyhűtőből.)
Fél kiló kockára vágott zöldbabot sós vízben puhára főzünk, majd teljesen lecsorgatjuk róla a vizet. Öt tojás sárgáját elhabarunk 4 kanál liszttel vagy finom zsemlyemorzsával, 10 deka vajjal, ebbe belekeverjük először a főtt zöldbabot, majd az 5 tojás felvert habját, megsózzuk és enyhén megborsozzuk (a bors kihagyható). Vajjal kikent, morzsával meghintett formában forró vízben háromnegyed-egy órán át főzzük. Tálra borítva sajtmártással tálaljuk.


Borsópüré
Fél kiló  borsót puhára főzünk, világos rántással berántjuk, megsózzuk, újra felforraljuk majd áttörjük. (megkönnyítheti a dolgunkat a robotgép, a botmixer) Így készül a bab és a lencsepüré is, kövesztett sonkához, vadhúsokhoz kiváló, de a sertéssültet sem rontják el.


Bab, borsó és lencsefőzelék
A babot előtte este beáztatjuk, másnap feltesszük  főni, ha megpuhult, berántjuk barna rántással, feleresztjük, megsózzuk és újra felforraljuk. Tálaláskor ízesíthető egy kanál ecettel, 2-3 deci tejföllel. Főzhetjük természetesen füstölt csülökkel vagy ehhez hasonlatos hússal. Ugyanígy csináljuk a borsó és lencse főzeléket is, de a borsóba nem kell ecet. Mindhárom főzelék átpasszírozható, kiváló pürét kapunk.



Sólet tojással (6 személyre):
Hozzávalók: 400 gr szárazbab, 600gr marhaszegy, 250gr libacomb, 250 gr füstölt libacomb, 60 gr liszt, 210gr árpagyöngy, 6 tojás, 200gr vöröshagyma, 1 nagy kanál libazsír.
A babot főzés előtt éjszakára beáztatjuk. A vöröshagymát karikára vágjuk és lábasban a libazsíron lassú tűzön üvegesre pároljuk. Nagyon fontos, hogy ne piruljon meg. Meghintjük a liszt felével, majd belehelyezzük a húst és a füstölt húst. 2 percnyi párolás után a  babot is beletesszük a lábasba, majd hozza adjuk a maradék lisztet. 2-3 percig pároljuk, keverni nem szabad csak az edényt rázogassuk szükség szerint. Ezután hozzáadjuk az árpagyöngyöt, majd felengedjük vízzel. A végén az alaposan megmosott tojásokat héjastól. (Fogyasztás előtt természetesen megköpesztjük a tojásokat).  Gyengéden megsózzuk (a füstölt hús sós), fedővel lefedjük és 12 órán át alacsony hőmérsékleten  sütőben sütjük.


Zöldbabpuding
(A zöldbabnak mindig szezonja van, hiszen kiválóan fagyasztható és csak elő kell venni a mélyhűtőből.)
Fél kiló kockára vágott zöldbabot sós vízben puhára főzünk, majd teljesen lecsorgatjuk róla a vizet. Öt tojás sárgáját elhabarunk 4 kanál liszttel vagy finom zsemlyemorzsával, 10 deka vajjal, ebbe belekeverjük először a főtt zöldbabot, majd az 5 tojás felvert habját, megsózzuk és enyhén megborsozzuk (a bors kihagyható). Vajjal kikent, morzsával meghintett formában forró vízben háromnegyed-egy órán át főzzük. Tálra borítva sajtmártással tálaljuk.


Borsópüré
Fél kiló  borsót puhára főzünk, világos rántással berántjuk, megsózzuk, újra felforraljuk majd áttörjük. (megkönnyítheti a dolgunkat a robotgép, a botmixer) Így készül a bab és a lencsepüré is, kövesztett sonkához, vadhúsokhoz kiváló, de a sertéssültet sem rontják el.


Bab, borsó és lencsefőzelék
A babot előtte este beáztatjuk, másnap feltesszük  főni, ha megpuhult, berántjuk barna rántással, feleresztjük, megsózzuk és újra felforraljuk. Tálaláskor ízesíthető egy kanál ecettel, 2-3 deci tejföllel. Főzhetjük természetesen füstölt csülökkel vagy ehhez hasonlatos hússal. Ugyanígy csináljuk a borsó és lencse főzeléket is, de a borsóba nem kell ecet. Mindhárom főzelék átpasszírozható, kiváló pürét kapunk.

Sólet tojással (6 személyre):
Hozzávalók: 400 gr szárazbab, 600gr marhaszegy, 250gr libacomb, 250 gr füstölt libacomb, 60 gr liszt, 210gr árpagyöngy, 6 tojás, 200gr vöröshagyma, 1 nagy kanál libazsír.
A babot főzés előtt éjszakára beáztatjuk. A vöröshagymát karikára vágjuk és lábasban a libazsíron lassú tűzön üvegesre pároljuk. Nagyon fontos, hogy ne piruljon meg. Meghintjük a liszt felével, majd belehelyezzük a húst és a füstölt húst. 2 percnyi párolás után a  babot is beletesszük a lábasba, majd hozza adjuk a maradék lisztet. 2-3 percig pároljuk, keverni nem szabad csak az edényt rázogassuk szükség szerint. Ezután hozzáadjuk az árpagyöngyöt, majd felengedjük vízzel. A végén az alaposan megmosott tojásokat héjastól. (Fogyasztás előtt természetesen megköpesztjük a tojásokat).  Gyengéden megsózzuk (a füstölt hús sós), fedővel lefedjük és 12 órán át alacsony hőmérsékleten  sütőben sütjük.


Zöldbabpuding
(A zöldbabnak mindig szezonja van, hiszen kiválóan fagyasztható és csak elő kell venni a mélyhűtőből.)
Fél kiló kockára vágott zöldbabot sós vízben puhára főzünk, majd teljesen lecsorgatjuk róla a vizet. Öt tojás sárgáját elhabarunk 4 kanál liszttel vagy finom zsemlyemorzsával, 10 deka vajjal, ebbe belekeverjük először a főtt zöldbabot, majd az 5 tojás felvert habját, megsózzuk és enyhén megborsozzuk (a bors kihagyható). Vajjal kikent, morzsával meghintett formában forró vízben háromnegyed-egy órán át főzzük. Tálra borítva sajtmártással tálaljuk.


Borsópüré
Fél kiló  borsót puhára főzünk, világos rántással berántjuk, megsózzuk, újra felforraljuk majd áttörjük. (megkönnyítheti a dolgunkat a robotgép, a botmixer) Így készül a bab és a lencsepüré is, kövesztett sonkához, vadhúsokhoz kiváló, de a sertéssültet sem rontják el.


Bab, borsó és lencsefőzelék
A babot előtte este beáztatjuk, másnap feltesszük  főni, ha megpuhult, berántjuk barna rántással, feleresztjük, megsózzuk és újra felforraljuk. Tálaláskor ízesíthető egy kanál ecettel, 2-3 deci tejföllel. Főzhetjük természetesen füstölt csülökkel vagy ehhez hasonlatos hússal. Ugyanígy csináljuk a borsó és lencse főzeléket is, de a borsóba nem kell ecet. Mindhárom főzelék átpasszírozható, kiváló pürét kapunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!