Belföld

2009.05.20. 10:15

Titkosszolgálati "kütyüket" foglaltak le Ferihegyen (fotókkal)

Budapest - Kép- és hangrögzítésre alkalmas tollakat és karórát foglaltak le a pénzügyőrök Ferihegyen, az eszközök a Távol-Keletről érkeztek - tájékoztatott Sipos Jenő, a vám- és pénzügyőrség szóvivője szerdán.

zaol.hu

Mint mondta, az eszközöket néhány hete találták meg, a szakértői vélemény most készült el. 
    
Az egyik ügyben egy Távol-Keletről érkező utast ellenőriztek a pénzügyőrök, az utas csomagjában hat darab többfunkciós, kép- és hangrögzítésre alkalmas tollat találtak a hozzá tartozó kábellel, töltővel. 
A másik ügyben egy Távol-Keletről érkező csomagot vizsgáltak a pénzügyőrök, és abban találták meg a kép- és hangrögzítésre alkalmas karórát a szükséges tartozékokkal. A szakértő mindkét esetben megállapította, hogy az eszközök behozatala engedélyköteles, mivel úgynevezett kettős felhasználású, polgári és katonai célokra egyaránt alkalmas termékek. 


Egy kép- és hangrögzítésre alkalmas golyóstoll
MTI fotó: Szigetváry Zsolt
    
A VPOP "visszaélés haditechnikai termékkel és szolgáltatással, illetőleg kettős felhasználású termékkel" bűncselekmény gyanúja miatt indított eljárást az utas ellen, a nyomozás során tisztázzák, tudta-e, hogy a termékek engedélykötelesek, vagy csak "futár" volt. A másik ügyben ugyanezen bűncselekmény gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indult eljárás, és tart a feladó és címzett azonosítása.


Egy képrögzítésre alkalmas óra, amelynek a számlapján a 2-es szám helye rejti az optikát
MTI fotó: Szigetváry Zsolt
    
Az Európai Unió előírása szerint a kettős felhasználású termékek behozatala engedélyköteles. A büntető törvénykönyv szerint a haditechnikai termékkel, szolgáltatással vagy kettős felhasználású termékkel visszaélést 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik.


Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!