Belföld

2017.02.10. 09:17

Lezárult a Jószolgálat-díj jelölési időszaka

Lezárult a jelölési időszak a Twickel-Zichy Mária Terézia emlékére alapított Jószolgálat-díjra, melyre január 31-ig lehetett országos szinten pályázni olyan személyeket vagy intézményeket, akik áldozatos szociális munkát végeznek. Jelenleg a szakmai értékelés, előszűrés zajlik. Összesen több mint 500 jelölés érkezett a meghirdetett egyéni, intézményi és civil közösségi kategóriákban.

A Jószolgálat-díjra a legtöbb jelölés az egyéni kategóriákban érkezett, ezt követik az intézményi kategóriában a családokért, a kisebbségekért, a fogyatékkal élőkért, az idősekért és a hajléktalanokért végzett szociális munkáért járó díjra érkezett pályázati anyagok. Egyre több hazánkban is a civil összefogás, amely intézményi kereteken kívül szerveződik, és amelyek önerőből, önszerveződően, a saját eszközeikkel próbálnak segíteni a rászorulókon, ezt mutatja a kategóriára érkezett pályázatok száma is, mely az összes jelölés 11,5%-a.

Az egyéni kategóriát tekintve a családokért végzett szociális munka kategóriájában jelöltek a legtöbben, ez 46,7%-ot teszi ki. Kiemelkedően sok pályázat érkezett a hajléktalanokkal foglalkozó magánszemélyekre, közösségekre és intézményekre, hiszen az elmúlt hetek hideg napjai miatt sok példaértékű civil összefogás pozitív példáival találkozhattunk.

A Jószolgálat-díj győzteseit a 7 nagy magyarországi segélyszervezet (Katolikus Karitász, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Vöröskereszt és a Johannita Segítőszolgálat) delegáltjaiból és az alapító képviselőiből álló zsűri választja ki a jelölések alapján, a díjátadóra ünnepélyes keretek között 2017. május 31-én kerül sor.

A Jószolgálat-díjat 2016-ban azért alapította a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány, hogy a különböző területeken szociális munkát végzők áldozatos és példaértékű munkáját bemutassa, valamint a szociális életpályákat népszerűsítve azok társadalmi elismertségét növelni tudja. Az alapítvány névadója, Twickel-Zichy Mária Terézia épp ma 44 évvel ezelőtt, 1944. február 10-én született Budapesten, életét teljes egészében a rászorulók megsegítésére fordította. Szociális gondozó végzettséget szerzett, és ápolónőként hajléktalanokkal foglalkozott. 1988-ban az Ungarischer Malteser Caritasdienst egyik németországi megalapítója és alelnöke lett. Karitatív munkáit fáradhatatlanul végezte a német és a magyar rászorulók érdekében.

Az elesettek védelmében tett tevékenységei elismeréseképpen 1992. február 3-án a Máltai Lovagok Rendje felvette soraiba. Szekszárd szegény sorsú diákjait éveken keresztül támogatta. 1995-ben a segítségével alakult meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Beregszászi Járási Szervezete, emellett részt vett a „Családok a családokért program” elindításában, melynek keretében több mint 120 magyarországi és kárpátaljai magyar család között jött létre támogatói és emberi kapcsolat. Szekszárd és Beregszász városa is posztumusz díszpolgárává választotta. Életét az átélt és tevékeny hit, kötelességtudat és felebaráti szeretet jellemezte, ezen lelkületében mindenkor a máltai eszmét szolgálta, melynek jelmondata: „A hit védelme és a szegények szolgálata”.

A Zichy Mária Terézia grófnő emlékének ajánlott Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány regionális szinten a helyi szociális munkát végző szervezetekkel, az ott tevékenykedő egyházakkal és karitatív szervezetekkel, iskolákkal, gazdálkodó szervezetekkel együttműködésben szervez és támogat olyan sport- kulturális- és egyéb közösségi eseményeket, melyek célul tűzik ki a rászoruló családok segítését. Az alapítvány országos és nemzetközi szinten - kiemelt figyelemmel a magyar-német kapcsolatok elmélyítésének szándékára - népszerűsíti, alkalmanként szervezi a rászorulókért végzett szociális munkát. Ezen tevékenységének keretében alapította a Jószolgálat-díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!