Belföld

2015.09.10. 12:39

Lázár: Kedden véget ér a türelmi időszak

Menekültügy, kerítés, Hende Csaba lemondása, új időszámítás - Lázár Jánosnak ismét rengeteg témája van a Kormányinfón.

Szeptember 15. nulla óra nullakor új helyzet fog kialakulni - mondta a Kormányinfón Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezután ismertette, miből is áll a menekültek számára ez az új helyzet, amelyet korábban Orbán Viktor új időszámításnak is nevezett. Mi pedig itt írtunk róla.

A határzár építése kiemelt sebességgel zajlik. Az október 31-i határidőt talán egy hónappal is sikerült megelőzni - mondta Lázár. Jelenleg napi 10 kilométer épül.

Lázár hétfő este Orbánnal a szerb-magyar határnál járt, Röszkénél és Mórahalomnál, itt a szolgálatot teljesítő rendőrök is jelezték, hogy a látható rendőri jelenlét segíti a határ védelmét. Ezért több élőerőt is mozgósítanak a határnál.

Véget ér a türelmi időszak, új időszak kezdődik szeptember 15-től - jelezte Lázár, aki szerint nagy teher hárul a magyar hatóságokra, hiszen július óta, az elmúlt 52 napban 90 ezer illegális bevándorló jött át a határon.

Együttműködési lehetőséget kínál a kormány a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek és a Magyar Vöröskeresztnek, hogy a határon várakozó bevándorlók megfelelő minőségű ellátást kapjanak - mondta Lázár. Orbán Viktor a héten találkozott is a szervezetek vezetőivel.

A miniszter egyúttal visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint a kormány nem bánik emberségesen a bevándorlókkal. A bevándorlók ellátása nemcsak jogi, hanem erkölcsi kötelesség is - hangsúlyozta Lázár János. Kiemelte, hogy nem a segítséget viszik az emberekhez, hanem őket szállítják a segítségnyújtási pontokhoz. Mindenki kap a táborokban ellátást, de csak ott kap.

Ide kell elfáradni, sem a Keletinél, sem máshol nem fogjuk és nem tudjuk biztosítani azokat a feltételeket, mint Bicskén, Vámosszabadiban, Debrecenben.

Lázár szerint ebben nem köt a kormány kompromisszumot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!